ПЛАНИНАР НА МОНБЛАНУ НАШАО КОВЧЕГ СА БЛАГОМ: Драгуљи испали из авиона који се срушио средином прошлог века - коначно су подељени

Новости онлајн

05. 12. 2021. у 12:17

КОВЧЕЖИЋ са смарагдима, рубинима и сафирима деценијама закопана на глечеру француског Монблана коначно је подељен између планинара који ју је пронашао и локалних власти, осам година након открића.

ПЛАНИНАР НА МОНБЛАНУ НАШАО КОВЧЕГ СА БЛАГОМ: Драгуљи испали из авиона који се срушио средином прошлог века - коначно су подељени

FOTO: Depositphotos

Планинар је наишао на драго камење 2013. године. Оно је остало скривено у металној кутији која је била на лету индијског авиона који се срушио у удаљеном пределу пре око 50 година, преноси Курир.

- Камење је ове недеље подељено на два једнака дела, која се процењују на 150.000 евра - рекао је за АФП градоначелник Шамонија Ерик Фурније.

Он је рекао да је "веома срећан" што се прича привела крају, посебно за пењача чији је интегритет похвалио јер је пријавио свој проналазак полицији, како то налаже закон.

Два авиона Ер Индије срушила су се на Монблану 1950. и 1966. године. Током година, планинари су редовно проналазили остатке, пртљаг и људске остатке из авиона.

У септембру 2012. Индија је ушла у посед торбе дипломатске поште из Кангченџунге, Боинга 707 који је летео из Мумбаја и који се срушио на југозападној страни Монблана 24. јануара 1966. године.

У несрећи је погинуло 117 људи, укључујући пионира индијског нуклеарног програма Хомија Џехангира Бабуа.

Власти верују да су драгуљи највероватније дошли са лета који је путовао на релацији Мумбај-Њујорк.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)