КОРОНА ПАРИЗУ "ЧУВА" КАЛЕДОНИЈУ? Следеће недеље житељи туристичког острва у Тихом океану поново гласају о разводу од Француске

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

04. 12. 2021. у 23:16

КОЛОНИЈЕ прво доносе богатство, затим главобољу, а онда економске губитке. Бивше освајаче одржавање специјалних статуса пуно кошта, а утицаји колонизатора се све више смањују. Ових дана, сведоци смо удаљавања Барбадоса из Крунских земаља Комонвелта и, истовремено, расписаног референдума за отцепљење Нове Каледоније од Француске.

КОРОНА ПАРИЗУ ЧУВА КАЛЕДОНИЈУ? Следеће недеље житељи туристичког острва у Тихом океану поново гласају о разводу од Француске

Фото АП

На свечаности дефинитивног одвајања Барбадоса од британске круне после четири века, одржаној пре неколико дана у Бриџтауну, главном граду ове карипске микродржаве са око триста хиљада становника, као лични изасланик краљице Елизабете Друге био је њен син, принц Чарлс. Дошао је да присуствује спуштању британске заставе и да представља мајку у примопоредаји дужности. Примљен је уз све почасти и од нове председнице одликован Редом слободе Барбадоса.

Барбадос је независност добио 1966, али је тада задржао краљицу као суверена. Република је свечано постао протекле недеље. Функцију председника обављаће досадашња гувернерка Сандра Мејсон, која је овом приликом положила заклетву. Ова земља додуше има и своју светску амбасадорку, популарну певачицу Ријану, која је овде рођена и која је присуствовала церемонији рађања републике.

Оно што је урадио Барбадос, француска Нова Каледонија тек покушава. Пут је посут трњем. Следеће недеље (12. децембра) житељи овог острва у Тихом океану (дугачко 400 километара, широко у најширем делу 64, укупне површине 18,5 хиљада квадратних километара), трећи пут ће у последње три године изаћи пред биралишта да одреде сопствену судбину.

Право гласа има 185.000 од укупно око 270.000 житеља острва, који ће одговарати на једноставно питање: "Да ли желите да Нова Каледонија добије пун суверенитет и постане независна?" На првом гласању 2018. године, "не" је превагнуло са 56,7 одсто, а разлика се 2020. смањила, па је независност одбијена са 53,3. Предстојеће гласање је претходним договорима одређено као последње, али...

Наиме, баш кад је требало да се захукта кампања, Нову Каледонију је почетком септембра погодио снажан талас пандемије вируса корона, од кога су претходно успели да се практично потпуно сачувају. Присталице одвајања од Француске су инсистирали да се у таквој ситуацији гласање одложи, али су власти у Паризу одлучиле да референдум ипак буде одржан.

Индепендисти из партије Палика су љути, одбијање одлагања су оценили и као "објаву рата", и одлучили да бојкотују биралишта. Гласање ће ипак бити одржано, а из Париза је послато око 250 административних посматрача. Биће присутна и мисија експерата УН. Сви ће морати да имају две дозе вакцине, да буду тестирани и да проведу недељу дана у карантину. Ипак, то није одобровољило присталице независности.

СЛОБОДА И ПРИВИЛЕГИЈЕ

ПУТ еманципације, с једне стране, доноси самосталност и слободу одлучивања, с друге економске невоље и губитак привилегија које се одражавају у развоју инфраструктуре и квалитету свакодневног живота.

Нова Каледонија, на пример, као и сличне мини-државе, има статус специјалне територије ЕУ, чији грађани између осталог имају право да учествују и на изборима за Европски парламент. Све оно што из тога произлази, нестаје с независношћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)