"ПОВЕЧЕРЈЕ" ПРСТ У ОКО ЖРТВАМА НАЦИЗМА: Опроштај Немачке од Ангеле Меркел узбуркао духове , иконографија подсетила на прошлост

Ивана Станојевић

04. 12. 2021. у 22:33

ОПРОШТАЈ немачке нације од одлазеће канцеларке Ангеле Меркел, минуле седмице у Берлину, узбуркао је духове и нагнао многе да "гутају кнедле". Сличност традиционалне манифестације "Велико повечерје", којим Немци испраћају са функције своје канцеларе, председнике и министре војне, са постројавањем Хитлерових националсоцијалиста, била је толика да је утеривала страх у кости.

ПОВЕЧЕРЈЕ ПРСТ У ОКО ЖРТВАМА НАЦИЗМА: Опроштај Немачке од Ангеле Меркел узбуркао духове , иконографија подсетила на прошлост

Фото ЕПА

Озбиљна држава, нарочито она на којој почива и ЕУ, не (треба да) преза од демонстрације силе, али нипошто не сме да ставља прст у око наследницима жртава и читавом мирољубивом свету. Немачки народ и данас осећа грижу савести због своје улоге агресора у Другом светском рату. Ипак, у деценијама које су следиле, није промењена традиција "Великог повечерја". Последњих година, све је више оних који заговарају прекрајање овог обичаја, јер шлемови какве памте борци против Трећег рајха, бакље које асоцирају на "Кристалну ноћ" и овог пута су били потресан призор, посебно за народе - жртве нацизма.

Уз подсећање да тема ратних репарација није скинута с дневног реда, Јарослав Качињски, лидер владајуће странке Право и правда (ПиС) и вицепремијер, оптужио је Берлин да ради на изградњи тзв. Четвртог рајха.

- Тешко искушење надвило се над Европљане, Немачка је положила карте на сто. Остварење таквих амбиција не смемо да дозволимо - упозорио је Качињски.

Немачки дневник "Франкфуртер алгемајне" подсећа да су ове оптужбе из Пољске, у супротности са доскорашњим похвалама на Меркелин рачун, које је и сам Качињски у више наврата окарактерисао као "најбољи избор".

Да ли је, Меркелова, својим понашањем током опроштајне вечери, послала сународницима својеврсну поруку, инстистирајући и на музичким обележјима из некадашње Источне Немачке? Можда им је тиме поручила да се ману освајачких амбиција, како се подела Немачке не би поновила?

На једну другу поделу указују ових дана сународници Качињског, исписујући плакате и доносећи их пред немачку амбасаду у Варшави. "Зашто делите жртве?" питају представника званичног Берлина, мислећи на недавну одштету Намибији због колонијалне историје дуге читав век и геноцида коју је чинила Немачка. Истовремено, Берлин одбија да исплати Пољској ратне репарације и одштету за присилни рад у Трећем рајху. Уместо тога, Варшави је уделила симболичну суму, којом јој "маже" очи.

ЗАХВАЛНА

ОДЛАЗЕћА канцеларка опростила се, после 16 година на највишој државној функцији, рекавши да су је, на том путу, водили послушност и захвалност. Емоције, које себи никада није дозвољавала, јер им тамо где је политичка моћ, никако није место, сада су пробиле крути канцеларкин оклоп. Као и њен социјалдемократски претходник, и она је имала сузе у очима док је изговарала: "Од срца вам се захваљујем".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)