НИСУ НИ РУСИ НИ КИНЕЗИ: Американци рекли ко им је највећи непријатељ

Новости онлине

04. 12. 2021. у 10:06

АМЕРИКАНЦИ сматрају да је Северна Кореја главни непријатељ Сједињених Америчких Држава, док је Русија на врху листе недружељубивих земаља, показала је анкета недељника "Економист" и британске компаније за анализу података "ЈуГов".

НИСУ НИ РУСИ НИ КИНЕЗИ: Американци рекли ко им је највећи непријатељ

Фото: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/Xinhua/Zha Chunming

Према истраживању, око 55 одсто испитаника сматра да је главни савезник Вашингтона Велика Британија, на другом месту је Канада (53 одсто), а на трећем Француска и Израел (38 одсто). Два одсто Американаца је уврстило у ту категорију и Русију.

Када је реч о пријатељским земљама, Американци су на прво место ставили Мексико (41 одсто), затим следе Француска (37 одсто), Немачка (35 одсто) Јапан и Тајван (34 одсто), као и Јужна Кореја (31 одсто). За Русију је гласало девет одсто анкетираних.

Према мишљењу учесника у истраживању, у категорији недружељубивих држава предњачи Русија (35 одсто), а следе је Авганистан (34 одсто) и Кина (33 одсто).

Међутим, статус главног непријатеља Сједињених Америчких Држава стекла је Северна Кореја (58 одсто). У прву тројку улазе и Иран (44 одсто), Авганистан и Кина (36 одсто). На петом месту је Русија за коју је гласало 34 одсто анкетираних.

У истраживању је укупно учествовало 1.500 људи.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)