СЗО САОПШТИЛА: Омикрон откривен у 38 земаља, нема смртних случајева

Танјуг

04. 12. 2021. у 08:26

ОМИКРОН варијанта корона вируса откривена је у најмање 38 земаља на свету, али још није пријављен ниједан смртни случај, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО).

СЗО САОПШТИЛА: Омикрон откривен у 38 земаља, нема смртних случајева

Фото: Архива

СЗО је упозорила да би могло проћи више недеља док се не утврди колико је ова варијанта заразна, да ли изазива тежу болест и колико су ефикасни третмани и вакцине против ње, пренео је "Гардијан".

- Наћи ћемо одговоре који су свима потребни - рекао је директор СЗО за ванредне ситуације Мајкл Рајан.

СЗО је јуче саопштила да још није видела било какве извештаје о смртним случајевима повезаним са омикроном, али је ширење нове варијанте довело до упозорења да би она могла да буде узрок више од половине случајева ковид-19 у Европи у наредних неколико месеци.

Из СЗО су поручили да не треба паничити због новооткривеног соја корона вируса.

Главна научница СЗО Сумја Сваминатан јуче је изјавила да се ситуација не разликује много у односу на ону од пре годину дана, пренео је ББЦ.

Она је на конференцији агенције Ројтерс рекла да је омикрон високо заразан, позивајући се на податке из Јужноафричке Републике. Сваминатанова је напоменула да постоји могућност да ова варијанта постане доминантна у целом свету, али да се то не може са потпуном сигурношћу закључити и истакла да је делта варијанта и даље најдоминантнија.

Са своје стране извршна диркторка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева изјавила је јуче да би нова омикрон варијанта могла да успори глобални економски опоравак, баш као што је то урадила делта варијанта.

- Чак и пре доласка ове нове варијанте, били смо забринути да опоравак... помало губи замах - рекла је она.

Према речима Георгијеве, нова варијанта која се може врло брзо проширити може нарушити самопоуздање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВА ОДЛУКА СЗО: Чланице сагласне са ревизијом модела финансирања