НЕРАЗУМНА ПОЛИТИКА: Тешке оптужбе из Немачке против САД због ,,Северног тока 2"

Novosti online

03. 12. 2021. у 23:10

ПРИПРЕМА нових америчких санкција против гасовода „Северни ток 2“ противречи договорима Берлина и Вашингтона.

НЕРАЗУМНА ПОЛИТИКА: Тешке оптужбе из Немачке против САД због ,,Северног тока 2

Немци радо сарађују са Русима у пројекту "Северни ток 2" / Фото АП

Овај пројекат нема везе са спољнополитичким питањима, изјавила је у интервјуу за „Шпигел“ премијерка савезне државе Мекленбург–Предња Померанија Мануела Швезиг.

- Изузетно сам збуњена што амерички Конгрес поново подиже ову тему након што је немачка влада постигла споразум са америчком владом о томе да против наших компанија неће бити санкција. Није могуће да међу пријатељима постоје претње санкцијама. То је апсолутно неразумно и ја се искрено надам да ће престати ови покушаји да се оспоре споразуми између савезне владе и владе САД - рекла је немачка премијерка.

Она сматра да није потребно „мешати изградњу гасовода и спољнополитичка питања“.

- Влада Мекленбург–Предње Помераније као и раније подржава балтички гасовод. Нама је он потребан - подвукла је Швезиг.

Подсетимо, републиканци су блокирали даљи пролазак нацрта војног буџета у Горњем дому због одбијања демократа да дискутују о амандману који предвиђа санкције против гасовода.

Након тога, 1. децембра демократе Сената америчког Конгреса сложиле су се да се у пакет амандмана на нацрт војног буџета земље укључи иницијатива која предвиђа увођење санкција против компанија због учешћа у сертификацији гасовода „Северни ток 2“.

Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње.

(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)