ШПАНЦИ УСВОЈИЛИ ЗАКОН: Признању животиње као жива бића

Срна

03. 12. 2021. у 22:20

ДОМИ дом парламента Шпаније усвојио је данас нови закон којим се животиње признају као жива бића, а не предмети.

ШПАНЦИ УСВОЈИЛИ ЗАКОН: Признању животиње као жива бића

Илустрација - Foto AP

Законом се мења правни статус животиња у Грађанском законику, Закону о хипотеци и Закону о парничном поступку, без обзира да ли су животиње домаће или дивље.

Животиње се више не могу сматрати предметима, што значи да се не могу поседовати, одузимати, напуштати или малтретирати.

Животиње се, у случају развода брака, не могу одвојити од власника, а да се не води рачуна о њиховој добробити и заштити, односно пар треба да одлучи ко ће се бринути о животињи и на који период, а ако се не може постићи споразум, умешаће се суд.

Штавише, домаће животиње више не испуњавају услове за хипотеку и животиње се не могу запленити због неплаћања. Амандман на шпански грађански законик третира животиње као "апсолутно неприкосновене". Амандман дефинише везу између животиње и породице са којом живи.


Шпанска социјалистичка партија /ПСОЕ/ и партија Унидас Подемос предложиле су амандмане. Све странке осим крајње десничарске странке "Вокс" подржале су одлуку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (2)

ХЕМОТЕРАПИЈЕ ДОШЛЕ НА НАПЛАТУ Деки о одлуци да потражи посао иза камера