"ГЕНЕРАЛ" НА ЧЕЛУ ВЛАДЕ У БЕЧУ: Нови премијер Aустрије Карл Нехамер заслужан за забрану Блајбурга

Ј. КЕРБЛЕР

03. 12. 2021. у 23:42

ЕКСПРЕСНО, дословно преко ноћи, Карл Нехамер (49) у петак ујутро изабран је за новог аустријског канцелара и шефа народњака.

ГЕНЕРАЛ НА ЧЕЛУ ВЛАДЕ У БЕЧУ: Нови премијер Aустрије Карл Нехамер заслужан за забрану Блајбурга

Карл Нехамер, Фото АП

Потреси на аустријској политичкој сцени почели су у четвртак ујутро када је Себастијан Курц најавио повлачење из политике, да би већ по подне, оставку најавио и његов наследник Александар Шаленберг. У току ноћи састао се врх Народне странке и место канцелара поверено је досадашњем министру унутрашњих послова Нехамеру.

Зову га "генерал", а каријеру је започео у аустријској војсци из које је изашао као поручник. Радио је као предавач у Министарству одбране, завршио је политичке комуникације у Бечу, а онда започиње његов страначки успон и сарадња са бившим канцеларом Курцом. Подржавао га је у његовој строгој антиимигрантској политици, али сви кажу да је имао и осећај за патње људи на аустријским границама.

Нехамер има врло јасан став према прошлости, пре свега фашизму и његово министарство донело је строге законе за истицање фашистичких, али и усташких симбола. Пре неки дан је, тако, донесен и закон који санкционише истицање симбола на униформи ХОС, пре свега усташки поздрав "За дом спремни", а забрањено је и окупљање на Блајбургу. За Нехамера око тога није било дилеме и успео је да се постигне консензус свих водећих аустријских странака око тог питања.

Остаје, међутим, највећа дилема чекају ли Аустрију нови избори или ће се нови канцелар, трећи у два месеца, потврдити као политичар којег ће подржати грађани. Прве су реакције различите, многи сматрају да су промене у кабинету само козметичке, а аустријски социјалисти позивају на нове изборе. Зелени су збуњени, помало и увређени, јер су о променама унутар Аустријске народне странке сазнали из медија.

АФЕРЕ БЕЗБЕДЊАКА ОТЕЖАЛЕ ПОСАО

ПОСАО министра унутрашњих послова отежавале су му, протекле две године, афере безбедносних служби и други проблеми, а врх народњака сматра да није умешан ни у једну корупцијску аферу. Нехамер је већ потписао промене у кабинету, па је нови министар финансија релативно непознати Магнус Брунер, ректор образовања штајерског универзитета Мартин Полашек, а унутрашњих послова Герхард Картнер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)