РАЗОЧАРЕЊЕ У САД: Званични подаци о запошљавању у новембру слабији од очекиваних

Танјуг

03. 12. 2021. у 17:41

ПРЕМА званичним подацима Министарства рада САД, објављеним данас, америчка привреда је у новембру отворила много мање нових радних места него што се очекивало, што је знак да је запошљавање почело да успорава и пре појаве новог Омикрон соја ковида који прети економском опоравку.

РАЗОЧАРЕЊЕ У САД: Званични подаци о запошљавању у новембру слабији од очекиваних

Фото: Depositphotos

Број новоотворених радних места у непољопривредном сектору износио је само 210.000 у новембру, мада је стопа незапослености знатно пала са 4,6 на 4,2 посто, док је стопа учешћа радне снаге порасла у посматраном месецу на 61,8 процената, на највиши ниво од марта 2020, преноси ЦНБЦ.

Компанија Дау Џонс је предвиђала 573.000 нових радних места у новембру и стопу незапослености од 4,5 посто, у земљи коју хронично притиска недостатак радне снаге.

Свеобухватнија мера незапослености, која укључује и раднике који активно не траже посао и оне који раде са скраћеним радним временом из економских разлога, пала је још виш, на 7,8 одсто са 8,3 процената.

Анкета спроведена међу домаћинствима дала је оптимистичнију слику запошљавања, указујући на већи број радника повратника на посао и број отворених радних места од 594.000 у новембру.

Такође, подаци америчке агенције АДП за обраду платних листа компанија, објављени у среду, према којима су амерички послодавци у новембру отворили 534.000 нових радбих места, драстично одступају од званничне статистике.

Према подацима Министарства рада, компаније у сектору разоноде и угоститељства, укључујући барове, ресторане, хотеле и сличне послове, повећали су број радних места за само 23.000 у новембру.

Мада је у овом сектору враћено скоро седам милиона радних места изгубљених током "вихора" пандемије, та бојка је и даље за око 1,3 милиона испод нивоа из фебруара 2020, при чему је стопа незапослености у тој индустрији остала на 7,5 одсто.

Упркос разочарању, учесници на берзи су углавном игнорисали податке Министарства рада, а цене акција су на отварању Вол Стрита биле у успону.

Сектори који је забележили највеће запошљавање у новембру су професионалне и пословне услуге (90.000), транспорт и складиштење (50.000) и грађевинарство (31.000).

Упркос приближавању сезоне празничних куповина, малопродаја је забележила пад броја радних места за 20.000, док је држава отворила укупно 10.000 радних места.

Зараде запосле них у САД су порасле на месечном нивоу за 0,26 посто у новембру и за 4,8 процената у односу на годину дана раније. Обе показатеља су испод прогноза.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НЕСТВАРНА СЦЕНА: Војници НАТО поздравили химну Русије (ВИДЕО)