ПАПА ПОЗИВА НА ПОМИРЕЊЕ СВИХ ХРИШћАНА: Апел за дијалог православаца и католика

Д. Д. С.

03. 12. 2021. у 13:42

ПАПА Фрања је из Никозије позвао на помирење православних хришћана са истока и католичких са запада. Додао је да хуманитарна сарадња може да буде средство за превазилажење вишевековног неслагања православаца и римокатолика.

ПАПА ПОЗИВА НА ПОМИРЕЊЕ СВИХ ХРИШћАНА: Апел за дијалог православаца и католика

Фото: Танјуг АП

- Векови подела и раздора натерали су нас, чак и невољно, да прихватимо непријатељство и предсрасуде једних према другима, што су предубеђења често заснована на оскудним и искривљеним информацијама - навео је папа.

Архијереји Кипарске православне цркве желе да ојачају везе са Светом столицом, јер се мањинске хришћанске заједнице у оближњим земљама осећају угрожено. После турске инвазије 1974. године, око 170.000 хришћана је побегло са севера Кипра на ком сад живе углавном Турци, а уништена су многа обележја хришћанства, што је било међу кључним темама разговора архиепископа Хризостома и папе Фрање.

Кипрани се надају да би папа могао да помогне оживљавању преговора о уједињењу Кипра и да помогне да се поврате опљачкана верска уметничка дела. Папа Фрања је позвао кипарске Грке и Турке да наставе преговоре, рекавши да претње и демонстрација силе само продубљују раздор дуг скоро пола века.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)