СТИПЕНДИЈЕ КОРИШЋЕНЕ ЗА ПРИВЛАЧЕЊЕ БИРАЧА: Републикански истражитељ покушао да поништи изборе 2020, али је суд одбио

П. З. С. / Спутњик интернешнел

03. 12. 2021. у 00:15

БИВШИ амерички председник Доналд Трамп до данас тврди да су му избори 2020. „украдени” масовном преваром бирача.

СТИПЕНДИЈЕ КОРИШЋЕНЕ ЗА ПРИВЛАЧЕЊЕ БИРАЧА: Републикански истражитељ покушао да поништи изборе 2020, али је суд одбио

Фото АП

Преглед изборних резултата у Висконсину само је једна од ревизија које је тражила ГОП (Републиканска странка САД) након његових навода.

Један од истражитеља који су радили ревизију изборних резултата 2020. у Висконсину за републиканце покушао је да поништи победу Џоа Бајдена у државном Врховном суду.

Ово је открио Мајкл Гејблман, који је водио рецензију у име републиканаца у скупштини Висконсина. Он је открио име истражитеља, а испоставило се да је то Рон Хеуер, који је председник Савеза бирача Висконсина.

Група је поднела тужбу Врховном суду Висконсина, тражећи да поништи исход трке за Белу кућу 2020, а такође се придружило и неколико других организација у тврдњи да резултати не би требало да буду потврђени. Међутим, као и ови захтеви, Хеуерова тужба је била безуспешна. Конзервативни судија Брајан Хагедорн то је одбацио пре скоро годину дана.

- Ова петиција је далеко од оне врсте убедљивих доказа и правне утемељености која би нам несумњиво била потребна да подржимо и поништимо гласање сваког гласача у Висконсину по налогу суда - пресуђено је тада.

Случај се усредсредио на тврдње да су стипендије Центра за технологију и грађански живот (ЦТЦЛ), групе за приступ информацијама о гласачима, наводно коришћене у корист странака. Током своје истраге, Габлеман је посебно тврдио да му градови Висконсина нису пружили информације о томе како су те стипендије коришћене.

Сама група је рекла да су грантови коришћени за плате радника на изборима, ЛЗО, кутије за гласање и друге трошкове везане за изборе.

Рон Хојер је рекао за Си-Би-Ес њуз да остаје при својој одлуци да поднесе тужбу којом се оспорава исход избора, тврдећи да је „дошло до варања које је утицало на број гласова“ у трци за Белу кућу 2020.

Иста уверења је делио и још увек дели и бивши председник Доналд Трамп, који никада није признао свој пораз на изборима и наставља да виче „превара бирача“. Трампов правни тим је неколико пута покушао да оспори резултате избора на суду, али ти напори нису били успешни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)