ПРАВЕ ПАНДАМ КИНЕСКОМ “ПОЈАСУ И ПУТУ”: САД и ЕУ забринуте због једностраних акција Пекинга код Тајвана

Танјуг

02. 12. 2021. у 23:37

САД и Европска унија изразиле су данас снажну забринутост због кинеских „проблематичних и једностраних акција“ у Јужном и Источном кинеском мору и Тајванском мореузу.

ПРАВЕ ПАНДАМ КИНЕСКОМ “ПОЈАСУ И ПУТУ”: САД и ЕУ забринуте због једностраних акција Пекинга код Тајвана

Фото Кинеска војска

Заједничко саопштење уследило је након разговора у Вашингтону, које су предводили Заменица америчког државног секретара Венди Шерман и генерални секретар Европске службе за спољне послове Стефано Санино.

Шерман и Санино су копредседавали данас другим дијалогом између САД и ЕУ о Кини и консултацијама на високом нивоу о Индо-Пацифику, преноси Ројтерс.

Европска комисија објавила је јуче нову европску инвестициону стратегију "Глобал гејтвеј" којом ће се широм света финасирати пројекти у области зелене и дигиталне транзиције, енергетске и транспортне инфраструцтуре као и јачање области здравства, образовања и истраживања.

Планирано је да "Глобал гејтвеј" мобилише до 300 милијарди евра за европске инвестиције у свету до 2027. године, што се оцењује као снажно надметање с кинеским „Појасом и путем“ који је велики транспортни и инфраструктурни пројекат Пекинга за повезивање Азије са европским тржиштима, као и за ширење политичког утицаја на међународном нивоу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)