БАКЉЕ, ЦРВЕНЕ РУЖЕ И ГАРДА ЗА КРАЈ: Немачка се опрашта од Ангеле Меркел, на церемонији и омиљене канцеларкине песме (ФОТО+ВИДЕО)

Novosti online

02. 12. 2021. у 21:02

УЗ музику и војне почасти Немачка се вечерас опрашта од Ангеле Меркел.

БАКЉЕ, ЦРВЕНЕ РУЖЕ И ГАРДА ЗА КРАЈ: Немачка се опрашта од Ангеле Меркел, на церемонији и омиљене канцеларкине песме (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: ЕПА

После 16 година проведених на дужности немачке канцеларке, Ангела Меркел одлази у политичку пензију. У Берлину је у вечерњим сатима почело „Велико повечерје“, што је највећа војна церемонија у Савезној Републици Немачкој – уз бакље, војнике у свечаним униформама, официре и кореографију која је испланирана до танчина.

„Велико повечерје“ је посебно и по томе што Војни оркестар Бундесвера током те церемоније свира и неке песме које бирају оне особе од којих се опрашта. Већ неко време су познате музичке жеље Ангеле Меркел. Осим екуменске црквене песме „Тебе, Боже, хвалимо“ канцеларка у одласку пожелела је и да чује песму Хилдегард Кнеф „Нек‘ за мене падају кише црвених ружа“.

Ангела Меркел је постигла толико тога: 16 година била је најмоћнија жена у Немачкој, прва жена на дужности канцеларке, жена која је широм света била и призната и поштована. Ангела Меркел са 67 одлази у политичку пензију, али судећи по тим стиховима, она итекако неке нове жеље и снове које жели да испуни. Све то помало звучи и пркосно, што је страна канцеларкиног карактера која се до сада није везивала уз њен лик и дело.

Хит Нине Хаген

И друга песма коју је изабрала Ангела Меркел доста говори о њој. То је један стари хит из ДДР-а који пева Нина Хаген: „Заборавио си филм у боји“. Нина Хаген је још у Источној Немачкој била на гласу као дрска поп-певачица, а након што је отишла у Западну Немачку, постала је панка-икона. И Ангела Меркел потиче из бившег ДДР-а, из Темплина, градића у покрајини Бранденбург. Она је одрасла уз ту песму Нине Хаген која је објављена 1974.

Меркел је иначе, пре 30 година, тада као министарка за жене и младе, сусрела Нину Хаген у једној ТВ-емисији. Током дискусије о зависности од дрога, Хаген је тада Ангели Меркел у лице рекла: „Доста ми је ваших лажи и вашег лицемерја.“ Очигледно да јој је Меркел то у међувремену опростила.

 

Традиција „Великог повечерја“

„Велико повечерје“ је церемонија којом се Немачка традиционално опрашта од савезних канцелара и канцеларки, савезних председника, односно савезних министарки и министара одбране. То је традиција чији корени сежу у 16. век. Тада је у касарнама знало да се у вечерњима сатима добрано банчи, па и коцка. Зато је уведен јасан и гласан сигнал којим се означава почетак ноћног мира.

Тада би дежурни официр кренуо у обилазак кампа у пратњи бубњара и трубача, па би својом палицом или сабљом ударао чепове на бурад с пићем. А након тог сигнала у касарни би завладао мир и више није смело да се точи пиво, ракија или вино. Сви они који се тога нису придржавали, могли су да рачунају с озбиљним последицама.

 

Спорна церемонија

„Велико повечерје“ се током протеклих столећа развило у церемонију каква је данас позната. Али и она је спорна. На пример недавно одржано „Велико повечерје“ за немачке војнике који су се вратили из Авганистана, са бакљама, кацигама и постројавањем испред зграде Рајхстага у Берлину, критичаре је подсетило на постројавања националсоцијалиста.

За извесну дозу опуштености током те церемоније редовно се побрину главни протагонисти, и то баш избором песама. Бивши министар одбране Томас де Мезијер тако се одлучио за хит „Лифе ис Лифе“ што није уобичајено за „Велико повечерје“, већ је више за неке журке на популарним дестинацијама у Алпима или на Медитерану. Било је доста критика и на избор бившег канцелара Герхарда Шредера због његове жеље да се одсвира класик Френка Синатре „Мy Wаy“.

Најпопуларнији избор немачких политичара у одласку је, чини се, химна Европске уније „Ода радости“, Лудвига ван Бетовена. Она је свирана већ три пута, између осталог и за бившу министарку одбране Урсулу фон дер Лајен, која се из Берлина преселила у Брисел, где сада обавља дужност председнице Европске комисије.

БОНУС ВИДЕО - АНГЕЛИ МЕРКЕЛ ЗАЗВОНИО ТЕЛЕФОН НА САСТАНКУ СА ПУТИНОМ: Његова реакција ће вас одушевити

(Дојче веле)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)