ДИВЕРЗАНТИ ИЗ КИЈЕВА У РУСИЈИ: Служба безбедности РФ ухапсила украјинске обавештајце - хтели да изазову стравичне експлозије!

Бранко ВЛАХОВИЋ, дописник “Вечерњих новости” - МОСКВА

03. 12. 2021. у 08:40

РУСКА федерална служба безбедности ухапсила је украјинске обавештајце који су боравили по задатку у три региона. Александар Цилик, агент Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине, дошао је са задатком да активира експлозивне направе снаге килограм и по у еквиваленту са тротилом.

ДИВЕРЗАНТИ ИЗ КИЈЕВА У РУСИЈИ: Служба безбедности РФ ухапсила украјинске обавештајце - хтели да изазову стравичне експлозије!

Фото Архива

Ухапшени су отац и син Зиновиј и Игор Ковиљ који су прикупљали податке о стратешким објектима. У њиховом аутомобилу је пронађено и оружје. За снимљени материјал обећана им је награда од 10.000 долара.

Пре тога је већ осуђен на пет и по година украјински војни обавештајац капетан прве класе Сергеј Швиденко који је из Украјине кординисао акције диверзаната који су одлазили у Русију. Диверзанти су имали задатак да сруше радио-центар црноморске флоте. Швиденко је био ухапшен 2021. године.

На Криму су 2016. године задржали чланове диверзантске групе у којој је било четворо људи сарадника украјинске војнообавештајне службе. Били су то пуковник Дмитриј Штибликов, потпуковник Алексеј Стогниј, капетан друге класе Глеб Штаблиј и пуковник Алексеј Бесарабов. Са њима је био и агент украјинске обавештајне службе Владимир Дудка. Они су имали више задатака, прво је требало да минирају гасну електроцентралу, затим складиште нафтних деривата као и предајник РТВ Крима.

РАТНА ХИСТЕРИЈА

И док организују своју агентурну мрежу и шаљу диверзанте, шеф војне обавештајне службе Украјине Кирил Буданов (на слици) тврди да би током зиме руска војска могла да направи десант у Одеској области и Маријупољу. Његове прогнозе у Москви сматрају хистеријом.

Главни украјински војни обавештајац Кирил Буданов тврди да напад руске војске може бити крајем јануара или почетком фебруара. Истовремено, по мишљењу Буданова, може се очекивати, мањим групама, напад из Белорусије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)