ОБАВЕЗНА ИМУНИЗАЦИЈА У ЕУ? Брисел променио курс о вакцинацији против короне

Г. ЧВОРОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

03. 12. 2021. у 09:30

СУДЕЋИ према изјавама њених највиших званичника ЕУ, али и пракси коју су већ започеле неке чланице, државе окупљене око администрације у Бриселу све су ближе одлуци о обавезној вакцинацији против ковида 19.

ОБАВЕЗНА ИМУНИЗАЦИЈА У  ЕУ? Брисел променио курс о вакцинацији против короне

Фото АП

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је поручила да је "прикладно и разумно" да се сада о томе разговара.

Иако вакцинисање улази у искључиви домен чланица, шефица европске извршне власти сматра да је неопходан заједнички приступ, док прети нови сој омикрон. Ова изјава је значајна промена у односу европских власти према пандемији.

Неке земље већ су предухитриле заједнички договор. Аустрија од средине јануара прва уводи ову меру. Придружиће јој се, изгледа, и Немачка. Наследник Ангеле Меркел Олаф Шолц је поручио да ће предлог закона бити изнет Бундестагу до краја године, да би, уколико буде усвојен, ступио на снагу у фебруару или марту.

Од појаве цепива за ковид део јавности поставља питање права увођења обавезне вакцинације, иако је она кроз историју већ утврђена за одређене болести. Суд у Стразбуру је недавно оценио да то не крши људска права.

Фото АП

У случају ковида све је успорио антиваксерски лоби, па у европским престоницама стрепе да се не замере гласачима. Али, ђаво је однео шалу, нови талас галопира неслућеном брзином. Избори у Немачкој су завршени, па је Шолц, који се у предизборној кампањи противио обавези вакцинисања, сада напрасно променио мишљење. Макрон би ову одлуку могао да пролонгира до априла, али вакцинација ће у делу ове земље, у прекоморској територији Новој Каледонији, од 1. јануара ипак бити обавеза.

"ФАЈЗЕР" ЗА ДЕЦУ

ФОН дер Лајен је најавила да ће вакцина "фајзер" за децу бити доступна у ЕУ од 13. децембра. Претходно их је Европска агенција за лекове одобрила за узраст од 5 до 11 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)