СТОЛТЕНБЕРГ ПОРУЧИО: "Русија нема право на сопствену сферу утицаја"

Novosti online

02. 12. 2021. у 10:33

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је да Русија нема право на сопствену сферу утицаја, пише "Телеграф".

СТОЛТЕНБЕРГ ПОРУЧИО: Русија нема право на сопствену сферу утицаја

Фото: Танјуг/АП

Како је навео Столтенберг, Москва не може да спречи чланство Украјине у НАТО, пошто о томе треба да одлучи Кијев и државе чланице Алијансе.

- Русија нема право вета нити право гласа по овом питању. Она нема право на успостављање сфере утицаја, покушавајући да контролише своје суседе. Сама идеја да је подршка НАТО-а сувереним државама провокација је погрешна - изјавио је генерални секретар.

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу.

Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе.

 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)