РЕФЕРЕНДУМ У ФЕБРУАРУ, АКО НЕ ИЗБИЈЕ РАТ! Лукашенко о новом уставу - "Правници су писали пером, а ја сам диктирао!"

Новости онлајн

02. 12. 2021. у 10:07

МИНСК планира да објави нацрт новог Устава до Нове године, рекао је председник Белорусије Александар Лукашенко.

РЕФЕРЕНДУМ У ФЕБРУАРУ, АКО НЕ ИЗБИЈЕ РАТ! Лукашенко о новом уставу - Правници су писали пером, а ја сам диктирао!

Фото: РИА.ру

- Ја сам састављао Устав. Правници су писали пером, а ја сам диктирао, јер сам видео – ја сам председник – каква су ми овлашћења потребна да одржим земљу... Сада ћемо га објавити, за месец отприлике.

Референдум о новом Уставу могао би се одржати око 20. фебруара 2022. године, „ако не почне рат“, додао је белоруски лидер.

- Још једном желимо да уважимо предлоге људи, а у фебруару, негде после 20, још ћемо размислити како нам одговара и како је најбоље по закону, по садашњем Уставу, изнећемо Устав на референдум... Недавно сам рекао да ћемо следити тај распоред и обавезно ћемо одржати референдум. Али ако нас не доведу до увођења неког ванредног стања. Али то је из домена фантазије. Стога мислим да ћемо успети да одржимо (референдум) у фебруару, како смо планирали - прецизирао је Лукашенко.

Такође је додао да је прерасподела овлашћења и формирање нове структуре власти главни, али не и једини смисао новог Устава.

Поред тога, према речима председника, документ ће обухватити јачање улоге владе и парламента, као и појаву Свебелоруског сабора који је први пут одржан још 1990-их.

- На Свебелоруском сабору се расправља о најактуелнијим, кључним питањима. И ако је он тако одредио, читава земља се креће у том правцу. И председник. Али то је одлука председника. Сада ће то бити у Уставу - објаснио је белоруски лидер.

Такође је додао да ће у новом Уставу бити консолидована снажна председничка власт.

- Председник ће, као и данас, формирати владу, биће лидер државе. Остаје јака председничка власт - рекао је Лукашенко.

Ванредни избори

Лукашенко је саопштио да није искључено да ће након усвајања обновљеног Устава бити одржани ванредни председнички избори.

- Могу се одржати на време, а можда буду и ванредни избори... На основу одлуке председника или ће у прелазним одредбама Устава бити фиксирани други датуми избора - рекао је председник Белорусије.

Он сумња у могућност да се председнички избори одрже већ следећег лета.

Лукашенко је објаснио да након усвајања новог Устава на референдуму треба да буду одржани избори за све органе власти, укључујући Свебелоруски народни сабор, чији ће уставни статус бити фиксиран у новом главном закону земље.

Према календару на сајту ЦИК-а, следећи председнички избори у Белорусији требало би да се одрже најкасније 20. јула 2025. године.

Подсетимо, у Белорусији припремају нацрт новог Устава. Очекује се да ће пре гласања ревидирани нацрт бити изнет на јавну расправу која се може одржати већ у првој половини децембра. Раније је Лукашенко рекао да је опозиција која се налази ван Белорусије припремила нови план дестабилизације земље, повезан са предстојећим референдумом.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)