ЕУ И САД О КИНИ: Најављен дијалог и заједничка изјава

Танјуг

01. 12. 2021. у 22:33

ОЧЕКУЈЕ се да ће САД и Европска унија са састанка који је планиран за сутра издати "снажну" заједничку изјаву о свом приступу Кини, која ће потврдити све веће приближавање ставова у погледу изазова које пред њих поставља Пекинг, рекао је Ројтерсу високи званичник америчког Стејт департмента.

ЕУ И САД О КИНИ: Најављен дијалог и заједничка изјава

Фото Depositphotos

Заменица америчког државног секретара Венди Шерман и генерални секретар Европске службе за спољне послове Стефано Санино ће сутра копредседавати другим дијалогом између САД и ЕУ о Кини и консултацијама на високом нивоу о Индо-Пацифику у петак, саопштио је Стејт департмент.

Европска комисија објавила је данас нову европску инвестициону стратегију "Глобал гејтвеј" којом ће се широм света финасирати пројекти у области зелене и дигиталне транзиције, енергетске и транспортне инфраструцтуре као и јачање облзсти здравства, образовања и истраживања.

Планирано је да "Глобал гејтвеј" мобилише до 300 миљарди евра за европске инвестиције у свету до 2027. године, што се оцењује као снажно надметање с кинеским „Појасом и путем“ који је велики транспортни и инфраструктурни пројекат Пекинга за повезивање Азије са европским тржиштима, као и за ширење политичког утицаја на међународном нивоу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)