КАКО ЈЕ КРИМ ПРЕШАО У САСТАВ РУСИЈЕ? Лукашенко открио - "Украјинска војска дала предлог да се преузме контрола над територијом"

Novosti online

01. 12. 2021. у 16:41

КРИМ је без борбе прешао у састав Русије 2014. године јер је украјинска војска која се тамо налазила, страхујући од размештања НАТО-а на полуострву, сама предложила руској војсци да преузме контролу над територијом, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко.

КАКО ЈЕ КРИМ ПРЕШАО У САСТАВ РУСИЈЕ? Лукашенко открио - Украјинска војска дала предлог да се преузме контрола над територијом

AP Photo

- Украјинска војска се сама приближила Русима, то није било на највишем нивоу... Војска. Разговарали су и Украјинци су упозорили Русе да Крим неће бити руски ако не предузмемо одређене акције. Неће бити ни украјински. Него чији ће бити? Припашће НАТО-у. Тада се НАТО наоштрио на Крим. И после још једног састанка са Русима, они су предложили - обавестите свог председника да се питање Крима мора решити. Колико знам, председник је био обавештен - рекао је белоруски председник у интервјуу који генералном директору МИА "Русија севодња" Дмитрију Кисељову.

Према његовим речима, Американци су већ испланирали касарне у Севастопољу.

- Они који су служили на Криму, они су то видели, Украјинци, бивши совјетски генерали и официри и предложили су Русима. Према подацима којима располажем, председник је инсистирао на правном решењу проблема. Он је апсолутно био "за". Знам Путинов став – ни случајно није смело да буде снага НАТО на Криму - навео је он.

Према Лукашенковим речима, Путин је инсистирао на референдуму. Референдум је правно присајединио Крим Руској Федерацији, додао је.

- Због тога на Криму није био испаљен ниједан метак - рекао је белоруски председник.

Подсетимо, Крим је ушао у састав Русије након референдума о полуострву 2014. године који је одржан након државног преврата у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији.

 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)