OД ЧЕГА СТРЕПИ МИ6: Британска обавештајна служба као највећу претњу истиче Кину, Русију, Иран

Д. Д. С.

01. 12. 2021. у 14:40

ШЕФ британске спољне обавештајне агенције "Ем-Ај-Сикс" (МИ6) Ричард Мур рекао је да је Кина једна од највећих претњи Великој Британији и њеним савезницима и да би "погрешна процена" Пекинга могла да доведе до рата.

OД ЧЕГА СТРЕПИ МИ6: Британска обавештајна служба као највећу претњу истиче Кину, Русију, Иран

Илустрација / Фото Depositphotos

Као највеће безбедносне претње Великој Британији МИ6 издвојио је и Русију, Иран и међународни тероризам, који с Кином чине "велику четворку" безбедносних питања са којима се британски шпијуни суочавају у нестабилном свету.

У првом обраћању јавности откако је у октобру 2020. постао шеф МИ6, Мур је изузетно оштро говорио о наводним претњама од ових држава. Казао је да је Кина "највећи појединачни приоритет" МИ6, јер њено руководство у све већој мери подржава "храбру и одлучну акцију" ради остварења сопствених интереса. Мур је Кину назвао "ауторитарном државом са другачијим вредностима" од британских, наводећи да Пекинг спроводи "шпијунске операције великих размера" против Велике Британије и њених савезника и да извози технологију која омогућава "мрежу ауторитарне контроле" широм света.

Русију је оптужио да стоји иза све већег броја хакерских напада и да покушава да се меша у демократске процесе других земаља. "Ми и наши савезници и партнери морамо да се супротставимо руским активностима које су у супротности са међународним системом заснованим на правилима", навео је шеф МИ6. Мур је казао да Иран користи екстремистичку групу Хезболах да подстакне политичка превирања у суседним земљама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

АНКЕТА ТАЈМСА: Владимир Зеленски први на листи најутицајнијих људи године