ЕУ ХТЕЛА ДА "ИЗБРИШЕ" БОЖИЋ: На захтев Ватикана и конзервативаца остао прави назив, уместо "празника"

Д. Д. С.

01. 12. 2021. у 15:02

ЕВРОПСКА комисија повукла је данас предлоге да се израз "божићни период" замени "празничним период". Интерни документ је повучен после бунта конзервативаца и Ватикана који су га назвали покушајем да се "пониште" хришћански корени Европе.

ЕУ ХТЕЛА ДА ИЗБРИШЕ БОЖИЋ: На захтев Ватикана и конзервативаца остао прави назив, уместо празника

Фото: Пиксабеј

Европска комесарка за једнакост Хелена Дали рекла је да је намера документа била да се истакне разноликост Европе и покаже "инклузивна природа Европске комисије".

Интерне смернице које су послате особљу о коришћењу разних израза у комуникацији, а које су процуриле у јавности, сугерисале су и да се не претпостави да су сви хришћани, па и избегавање коришћења појмова које се јасно вежу уз одређену религију, пол или брачни статус.

Европска комисија је признала да су такве смернице послате, али да је то био тек "интерни документ припремљен на техничком нивоу с циљем повећања спознаје о инклузивности у комуникацији".

Кристијан Виганд, портпарол Европске комисије, рекао је како Комисија не забрањује или обесхрабрује коришћење израза "Божић" већ је циљ био само дизање свести да су сви равноправни.

Међутим, рекао је да је Комисија увидела да је тај документ био "лоше промишљен", да није у складу са стандардима за које се залаже Европска унија, па је због тога и повучен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ЕУ ВИШЕ НЕМА ПРОСТОРА ЗА САНКЦИЈЕ: Русију не могу да засуставе, а нема договора о ембаргу на руску нафту и гас