БЛОКАДА ПУТЕВА У ЛОНДОНУ: Масовна хапшења и затворске казне! Овако изгледа обрачун државе са преступницима

Новости онлине

01. 12. 2021. у 07:39

ОВЕ јесени су се у Великој Британији догодиле блокаде путева које је организовала група еколошких активиста из удружења "Insulate Britain". Епилог протеста била су масовна хапшења и затворске казне за демонстранте који су реметили јавни ред и мир.

БЛОКАДА ПУТЕВА У ЛОНДОНУ: Масовна хапшења и затворске казне! Овако изгледа обрачун државе са преступницима

Фото: Профимедиа

Чланови удружења "Insulate Britain" у више наврата блокирали су ауто-пут М-25 и М-11, једне од најважнијих саобраћајница које у суштини представљају обилазнице око Лондона. У граду су се испречили на кружном току на Олд Роуду, и тиме онемогућили грађанима да се слободно крећу.

Полицијске снаге су током сваког протеста хапсиле на више десетина људи, а такође су покренуле истрагу која је укључивала разговор са грађанима који због ових блокада нису могли да на време стигну на посао, да оду код лекара или присуствују другим активностима које су важне за њихов живот, а све у циљу кажњавања демонстраната. 

Епилог последњег протеста у низу - деветоро људи је осуђено на затворске казне

Ана Хејатавин (58) и Луис Мекечни (20) добили су по три месеца затвора, док су Бен Бус (36), Роман Палу-Маник (28), Оливер Рок (41), Ема Смарт (44), Тим Спирс (36) и Џејмс Томас (47) добили четворомесечне казне. Бен Тејлор (37) је осуђен на шест месеци затвора.

Четири дана након те пресуде, 21. октобра ове године, британска полиција је ухапсила чак 124 особе, од укупно 250 које су блокирале мост Ламбет у знак подршке осуђенима.

Посматрајући сличне протесте, види се да је у Британији пракса привођење људи на протестима, поготово на оним на којим се блокирају путеви и ограничава слобода кретања другима. 

Тако је 30. августа ухапшено 11 људи који су блокирали мост Тауер бриџ. Полиција је прво исекла ланце којима су се везали, а потом их привела. У првом таласу протеста "Extinction rebellion" је ухапшено чак 300 људи! 

Према тренутном британском закону, онима који блокирају путеве прети шест месеци затвора, новчана казна, или и једно и друго.

Ипак, демонстранти који спречавају суграђане да нормално живе би могли да добијају и много оштрије казне ако буде прихваћен закон који је предложио премијер Борис Џонсон.  

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ЧЕКА НОВИ ЗАКОН: Казне и до 10 година затвора

Закон о полицији, криминалу, осуђивању и судовима је и даље на разматрању у Дому лордова, али с обзиром на то да су остала још само три корака за усвајање - ново читање, разматрање амандмана и "благослов" краљице - то би могло да се деси врло брзо.

Предлог закона предвиђа строже казне за блокирање ауто-путева и омогућава полицајцима да зауставе и претресу било кога на протесту, без икакве основане сумње. Свако за кога полицајац верује да хоће да блокира путеве или омета саобраћај могао би бити заустављен.

Особе са историјом инцидентног понашања на протестима се суочавају са судском забраном присуствовања истим, чак иако нису починили прекршај.

Закон предвиђа чак десет година робије за демонстранте који руше и скрнаве споменике.

- Има неких који те људе називају легитимним демонстрантима – они то нису. Мислим да су то неодговорни људи који у суштини покушавају да спрече све друге да се баве свакодневним послом и наносе значајну штету економији – рекао је премијер Борис Џонсон почетком октобра, пруживши подршку министарки унутрашњих послова Прити Пател.

Пателова је потврдила да се у Британији неће толерисати да "такозвани еко-ратници газе наш начин живота и црпе полицијске ресурсе".

- Дакле, данас могу да најавим да ћу такође повећати максималне казне за блокирање и ометање саобраћаја на ауто-путевима и криминализовати ометање кључне инфраструктуре као што су путеви и железнице. Судовима и полицији ћемо дати овлашћења да могу да се изборе са мањином преступника који намеравају да поремете нашу заједницу и изазивају беду – рекла је Прити Пател 5. октобра ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)