ЗЕМУР ИЗАЗИВА МАКРОНА: Француски крајњи десничар необично објавио своју председничку кандидатуру

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

30. 11. 2021. у 23:12

НИСТЕ се преселили, а имате утисак да више не живите у својој кући. Нисте напустили земљу, али као да вас је она напустила. Осећате се странцем у својој држави. Унутрашњи сте егзилант.

ЗЕМУР ИЗАЗИВА МАКРОНА: Француски крајњи десничар необично објавио своју председничку кандидатуру

Ерик Земур / Фото АП

То је део поруке из спота, до сада невиђеног приступа на политичкој сцени у Француској, којим је у уторак, преко друштвених мрежа, обнародовао кандидатуру крајњи десничар Ерик Земур.

- Није време за реформе, већ да се спасава Француска. Да се наша деца и унуци не суочавају с варварством, да кћерке не буду забрађене, да синови не буду потчињени, да наследнцима оставимо Француску какву смо је добили од предака - поручио је уз закључак да "Француска више није Француска".

Говор прате снимци хаоса на улицама, с нападима на полицију, али и с редовима испред народних кухиња, фудбалерима који клече, бојама ЛГБТ популације у школским двориштима... Рекао је да се Француска више не препознаје.

- Треба да престанемо да препуштамо нашу децу егалистичким експериментима, родним теоријама и исламо-левичарима - рекао је, истакавши да деценијама нацију лажима једнако воде и левица и десница, уз подршку новинара, политичара, професора, социолога, синдикалиста, свештеника.

Поручио је и да миграција није једини узрок, "иако их све погоршава", да треба да се врате сјај Француске и размештена предузећа, да се заштити технолошки трезор, сачувају архитектурално, културно и природно наслеђе, начин живота, језик.

Подсетио је "на Француску из детињства", на велику нацију славне прошлости и тражио да се поврати суверенитет од европских техонократа који су јој одузели право да одлучује о својој судбини "у име Европе која никад неће бити нација", да треба да га преузму од "мањине која не престаје да тиранише већину".

- Рећи ће вам да сте расисти, да вас воде жалосне страсти, а ради се о најлепшој могућој страсти, за Француском - поручио је Земур и рекао да неће спустити главу.

Одабрао је у исто време једноставан и алармистички концепт. Десетоминутну поруку је, уз звуке Бетовенове симфоније, читао у фону слабо осветљене библиотеке, што је објашњено његовим стилом писца и новинара. Противнике је све подсећало на позив генерала Де Гола на устанак 18. јуна 1940. године. Оцењују да је његов улазак на сцену био офанзиван и луцидан, у покушају "спајања Де Гола и Петена". У сваком случају, признају му да је различит од осталих.

РАСТУЋА СНАГА ДЕСНИЧАРА

ПРЕМА последњим сондажама, Земур има око 15 одсто подршке, и налази се одмах иза Марин ле Пен, док је на првом месту Емануел Макрон с око 25 одсто. Крајњи десничари су, међутим, у укупном збиру испред њега, што је значајно за други круг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)