ОГЛУШИО СЕ О ТРАМПОВО НАРЕЂЕЊЕ: Медоуз доставио документацију истражном одбору Конгреса

Танјуг

30. 11. 2021. у 20:50

ИСТРАЖНИ одбор Представничког дома америчког Конгреса задужен да утврди истину о смртоносним нередима на Каптиол хилу прошлог јануара потврдио је данас да је Марк Медоуз, шеф кабинета бившег председника САД Доналда Трампа, доставио трежену евиденцију и пристао да се ускоро појави и да изјаву.

ОГЛУШИО СЕ О ТРАМПОВО НАРЕЂЕЊЕ: Медоуз доставио документацију истражном одбору Конгреса

Фото: ЕПА

- Господин Медоуз је сарађивао са одбором преко свог адвоката. Он нам је доставио тражене записнике и ускоро ће дати своју прву изјаву - наводи се у саопштењу демократе Бенија Томпсона, председавајућег истражног одбора Представничког дома, преноси Ројтерс.

Он је истакао да ово тело очекује да сви сведоци пруже све тражене информације које одбор законски има право да тражи и да добије.

Томпсон је додао да ће одбор и после достављања тражене документације и давања прве изјаве Марка Медоуза наставити да процењује у којој мери некадашњи шеф кабинета бившег председника САД Доналда Трампа поштује наредне позиве овог тела.

Бивши амерички председник је позвао своје сараднике да не сарађују са истражним одбором којим руководе демократе јер, како је оценио, та истрага је политички мотивисана.

Он тврди да је његова комуникација заштићена привилегијом председничког имунитета иако многи правни стручњаци кажу да се тај принцип не односи и не примењује на бивше председнике.

Трампове присталице упале су 6. јануара на Капитол хил и у здање америчког Конгреса у покушају да спрече Конгрес да званично потврди Бајденову победу на председничким изборима 2020. године.

Непосредно пре нереда, Трамп је одржао говор својим присталицама понављајући своје лажне тврдње да су избори покрадени широко распрострањеном преваром.

Он их је тада позивао да оду на Капитол и да се "паклено боре и спрече крађу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)