КИМ СЕСТРИ ПРЕНЕО ЗНАЧАЈНА ОВЛАШЋЕЊА: У било ком тренутку и без најаве може да прегледа стање у војсци

Novosti online

30. 11. 2021. у 19:40

СЕВЕРНОКОРЕЈСКИ лидер Ким Џонг Ун недавно је овластио своју сестру, заменицу директора Централног комитета Ким Јо Џонг, да изврши инспекцију "позадинских" (логистичких) јединица севернокорејске војске кад год она то одабере.

КИМ СЕСТРИ ПРЕНЕО ЗНАЧАЈНА ОВЛАШЋЕЊА: У било ком тренутку и без најаве може да прегледа стање у војсци

Фото: Танјуг

Пошто је дуго водила напоре који се углавном односе на Јужну Кореју и Сједињене Државе, Ким је сада у могућности да утиче на логистичке активности војске.

Извор Дејли НК у Пјонгјангу рекао је у петак да су кључни политички, административни, оперативни, безбедносни и логистички команданти у корпусу и штабовима севернокорејске војске добили „хитно наређење“ од Ким Џонг Уна 11. новембра. Наређење је било у облик „разговора” који је севернокорејски лидер водио са кључним званичницима у Централном комитету владајуће партије.

Суштина разговора била је у томе да је Ким овластио своју сестру да прегледа „у било ком тренутку, без упозорења“ целокупну логистику и напоре севернокорејске војске, укључујући одржавање касарни, храну, одећу и гориво. Наредба је наводно укључивала детаљно објашњење зашто је Ким дала овлашћење.

Према извору, Ким је 8. новембра разговарао о стању војске Северне Кореје са својом сестром и највишим личностима Централног комитета, као што су секретар партијске организације Џо Јонг Вон и директор Одељења за смернице војне владе Ох Ил Џонг.

Разговор приказан у наредби је био следећи:

Ох је 8. новембра известио о налазима своје свеобухватне студије унутрашњих услова у војсци Северне Кореје са Осмог партијског конгреса на почетку године до данас, непосредно пре почетка зимске обуке 1. децембра.

Охова мисија утврђивања чињеница уследила је након наредбе Кима да се испита стање севернокорејске војске.

У свом извештају, Ох је испричао небројене примере војника који су послати кући да се опораве од неухрањености или болести, или компаније које су доживеле вишеструко дезертерство. Узрок је, рекао је, широко распрострањено илегално гомилање богатства у војсци.

Рекао је да команданти позадинских бригада, батаљона и чета и секретари задужени за храну и одећу користе војну партијску организацију да краде залихе како би задовољили своје интересе, припремајући књиге у том процесу.

Након што је тихо слушао извештај, Ким је погледао своју публику и испричао да су Џо Јонг Вон и највиши војни званичник Ри Пјонг Чол дали супротне одговоре на питање после Осмог партијског конгреса да ли би севернокорејска војска могла брзо да нокаутира Јужну Кореју ако странка нареди то.

Ри је рекао да би војска могла да се гура до реке Накдонг у Јужној Кореји и уједини полуострво „одмах“ по Кимовом наређењу. Џо је, с друге стране, рекао да севернокорејска војска није у стању да се бори због несташице снабдевања позади и велике неухрањености њених војника.

Ким се присетио како се његова сестра, која је у то време седела поред њега, сложила са Јоином проценом и рекла да ће, ако странка одобри, она тајно прегледати позадинске јединице војске и поднети искрене, искрене извештаје о ономе што је видела. Ким је рекла да су обратили више пажње на оно што су Џо и његова сестра рекли, такозвани „јунски инцидент“ се не би догодио.

"Јунски инцидент" се вероватно односи на неизвршење специјалног наређења које је издао Ким током Трећег пленарног састанка Осмог централног комитета, који је одржан у јуну.

На основу информација које је добио Даили НК, Кимова посебна наредба је позвала на „нормализацију“ јавних намирница. Међутим, када су власти покушале да реше тренутне проблеме пуштањем војних продавница хране, сазнале су да су позадинска војна складишта празна. Ово је имало озбиљне последице, укључујући и кажњавање низа надлежних званичника.

Током разговора, Ким је рекао да ју је избор његове сестре у Комисију за државне послове на петом састанку 14. Врховне народне скупштине у септембру овластио да преузме дужности команданта позадинског подручја врховне команде Северне Кореје „из признања да је физичко стање војске а припреме за снабдевање биле су озбиљни проблеми.” Рекао је да ће се свеобухватни извештаји инспекција његове сестре одразити на националну политику у вези са напорима војске у позадини.

С обзиром на то да је разговор упућен војсци у облику хитног налога, војно особље наводно каже да морају бити опрезнији него иначе током зимске обуке јер Ким Ио Јонг или њени официри за навођење могу да се појаве „било када и било где“. Извор је рекао да су тензије у војсци високе јер би особље могло бити лишено својих позиција ако инспектори открију да њихове јединице нису у стању да се боре.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)