ОШТРЕ МЕРЕ НИСУ НЕОПХОДНЕ: СЗО забринута због увођења рестрикција против ширења омикрон соја

Танјуг

30. 11. 2021. у 17:27

ПРВИ човек Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус изразио је данас забринутост због тога што неке земље уводе опште рестрикције против ширења варијанте омикрон корона вируса које, како каже, нису неопходне и којима се неправедно кажњавају афричке земље.

ОШТРЕ МЕРЕ НИСУ НЕОПХОДНЕ: СЗО забринута због увођења рестрикција против ширења омикрон соја

Фото: ЕПА

- Добро разумем забринутост свих земаља и потребу да заштите своје грађане од варијанте коју још увек не разумемо у потпуности. Али подједнако сам забринут зато што неколико држава чланица уводе грубе, опште мере које саме по себи нису засноване на доказима нити ефикасне и које ће само погоршати неједнакост - рекао је Тедрос Адханом Гебрејесус, генерални директор СЗО, преноси Ројтерс.

Омикрон варијанта корона вируса је први пут пријављена у југу Афричког континента пре недељу дана што је изазвало глобалну узбуну и довело до забрана путовања.

Поред тога, вест о ширењу новог соја вируса је истакла у први план несразмеру између масовних кампања за вакцинацију у богатим земљама и на спорадичну вакцинацију у земљама у развоју.

Први човек СЗО позвао је 194 земље чланице да се држе "рационалних, пропорционалних" мера.

- Још имамо више питања него одговора - поручио је Тедрос поводом озбиљности омикрон соја и ефикасности вакцина.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)