ЕРДОГАН ОБЈАВИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Турска добила понуду која се не одбија

Novosti online

30. 11. 2021. у 08:23

ПРЕДСЕДНИК Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган најавио је у понедељак како ће у фебруару 2022. боравити у посети Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) и да ће с том земљом "направити снажне искораке".

ЕРДОГАН ОБЈАВИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Турска добила понуду која се не одбија

Фото: ЕПА

Ердоган је одговарао на питања новинара у авиону по повратку из посете Туркменистану, а том приликом је говорио о актуелној економској ситуацији и кретањима курса турске лире.

- Проблеме поскупљења узроковане кретањем курса које нема економску основу решићемо у корист наше нације кроз улагање, запошљавање и производњу - поручио је Ердоган.

Подвукао је како никада није нити ће икада заговарати повећање камата. На ту тему неће правити уступке.

- Спремни смо пружити потребну подршку онима који ће улагати, посебно јавним банкама. Битно је само да улажете, повећавате своја улагања и да добијамо нова радна места - рекао је Ердоган.

Говорећи о односима са Уједињеним Арапским Емиратима, Ердоган је најавио скору посету тој земљи.

- У фебруару путујем у узвратну посету у УАЕ. Идем с великом делегацијом и направићемо неке снажне искораке - рекао је Ердоган, те додао:

- Понудили су нам план инвестиција од 10 милијарди долара и имплементацијом ћемо градити другачију и лепшу будућност.

На питање о односима Турске са Египтом и Израелом, одговорио је:

- Као што је направљен корак између Турске и Уједињених Арапских Емирата, сличне кораке направићемо и с осталима.

Ердоган је упитан и каква је перспектива Турске у контексту растуће напетости на граници Украјине, где се, према наводима медија, налази готово 100.000 руских војника, на штa је одговорио:

- Овде је наш став јасан. Залажемо се за доминацију мира у региону, посебно за приступ који се односи на кримске Турке. С пријатељском Русијом, а посебно с господином Путином, разговарали смо у неколико наврата и разговарамо о овим питањима. Наша жеља је да овај регион не постане регион којим доминира рат, већ да иде у будућност као регион у ком доминира мир.

(ТРТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)