СПРЕМАЈУ СЕ ЗА РАТ ПРОТИВ КИНЕ? Пентагон гради војне базе на Гуаму и у Аустралији

Танјуг

30. 11. 2021. у 01:04

ПЕНТАГОН ће се фокусирати на изградњу база на Гуаму и у Аустралији како би боље припремио америчку војску да се супротстави Кини, изјавио је високи званичник америчког министарства одбране.

СПРЕМАЈУ СЕ ЗА РАТ ПРОТИВ КИНЕ? Пентагон гради војне базе на Гуаму и у Аустралији

Фото Танјуг/АП

Ови потези су подстакнути ревизијом глобалне одбрамбене стратегије САД коју је председник Џозеф Бајден наредио министру одбране Лојду Остину да реализује убрзо након што је преузео дужност у фебруару, преноси Си-Ен-Ен. Остин је започео ревизију глобалне одбрамбене стратегије САД која је била строго поверљива, али је високи званичник одбране изнео неке детаље о налазима.

Бајден је "недавно одобрио" Остинове налазе и препоруке произашле из ревизије, потврдила је током данашњег брифинга др Мара Карлин, која обавља дужност подсекретара за политичка питања у министарству одбране САД. Индо-пацифички регион је био у фокусу због нагласка секретара Остина на "Кини као главном изазову", предочио је високи званичник Пентагона. Бајденова администрација поставила је супротстављање Кини као свој главни спољнополитички приоритет, јер се тензија у односима са Пекингом интензивира, посебно у вези са Тајваном.

Поред тога, високи званичници Пентагона су јавно изразили забринутост због настојања Кине да унапреди и модернизује своју војску. Прошлог месеца је Марк Мили, начелник здруженог генералштаба америчке војске, рекао да је Кина успешно тестирала нову хиперсоничну ракету.

Када је реч о Русији, министарство одбране САД је одбило да пружи конкретне информације о томе како глобална ревизија усмерава америчку војску да се припреми за супротстављање претњама које долазе из Москве.

- Уопштено говорећи, један од циљева ревизије је "поновно успостављање стандарда спремности", тако да америчка војска буде "агилна и реагује на кризе у тренутку када се појаве - рекао је неименовани званичник Пентагона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)