КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ: Барбадос данас постаје република, принц Чарлс на инаугурацији председнице

Танјуг

30. 11. 2021. у 00:42

БАРБАДОС ће данас на 55. годишњицу независности променити облик владавине и постати република, а британска краљица Елизабета Друга више неће бити шеф те карипске државе.

КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ: Барбадос данас постаје република, принц Чарлс на инаугурацији председнице

Фото: ЕПА

Британски принц Чарлс допутовао је у недељу на то карипско острво како би присуствовао инаугурацији изабране председнице Сандре Мејсон. Тиме ће Барбадос, око 400 година откако су први британски бродови стигли до обала острва, уклонити последње трагове колонијалног система.

Принц Чарлс ће на инаугурацији одржати говор у којем ће истаћи пријатељство два народа, упркос промени уставног система. Барбадос ће остати у Комонвелту, групи коју чине 54 земље бивше британске колоније широм Африке, Азије, Северне и Јужне Америке и Европе.

Британци су заузели острво 1627. године и избрисали сваки траг првобитних становника, Аравакакоји су тамо живели годинама. Британски колонијалисти су из Африке бродовима довозили робове да би радили на пољима шећерне трске, па је данашња популација од око 300.000 људи већином афричког порекла.

Последњи пут је једна земља уклонила британску краљицу са чела државе када је Маурицијус, острво у Индијском океану, проглашен за републику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)