''ТУРИСТИ'' ИДУ ИЗ БЕЛОРУСИЈЕ: Шест авиона из Минска у Ирак вратило више од 1.800 миграната који су хтели у Немачку

Б. Влаховић - дописник из Москве

29. 11. 2021. у 23:34

МИГРАНТИ са Блиског истока полако напуштају Белорусију.

ТУРИСТИ ИДУ ИЗ БЕЛОРУСИЈЕ: Шест авиона из Минска у Ирак вратило више од 1.800 миграната који су хтели у Немачку

Лидер из Минска са избеглицама, Фото АП

У понедељак је у Ирак полетео шести авион и у домовину вратио "туристе" који су минулих дана безуспешно покушавали да пређу пољску границу. И данас власти Ирака шаљу авион по своје грађане. Медији у Минску саопштавају да је Белорусију до сада напустило више од 1.800 миграната из Ирака који су маштали да искористе белоруске туристичке визе да би се докопали једне од земаља ЕУ. Коначан циљ им је Немачка где много од њих, поготово Курди, имају рођаке и познанике.

По службеним информацијама, у Белорусији се налазило око 7.000 миграната из Ирака, Сирије и других земаља Блиског истока, али и Авганистана и Африке. Очекује се да ће мигрантска криза полако да спласне и да ће Пољаци са границе према Белорусији повући велики број војника и полицајаца. Кад ће то бити, тешко је прогнозирати, јер Пољаци тврде да се код пограничног прелаза Брузги још увек налази око 4.000 избеглица.

Прошлог петка, сасвим неочекивано, мигрантски логор је посетио председник Белорусије Александар Лукашенко. Он је казао мигрантима да никога силом неће враћати у домовину ма колико се томе противили Пољаци.

- Оне који упорно хоће да пређу пољску границу, нећемо хватати и тући. Ако можете да прођете на Запад, идите, ми вам нећемо бранити - казао је Лукашенко у избегличком логору у Брузги и додао да Пољаци тврде да дневно, преко њихове територије, као и Литваније и Летоније, прође око 200 миграната.

Фото АП

Лукашенко је упозорио да нови талас миграната може да крене преко Украјине, па се не треба прерано радовати да ће мигрантска криза ускоро бити решена. Већ на пролеће, из правца Украјине, мигранти могу да крену ка Белорусији, а затим да поново покушају да уђу у Пољску, или Литванију.

Одлазећа немачка канцеларка Ангела Меркел била је присиљена да му два пута телефонира и обраћа му се са "господине председниче".

На другој страни, Лукашенкови критичари кажу да није успео да натера Западну Европу да му скине санкције. Руководства суседних држава са којима је Лукашенко у сукобу, очекују да ће ЕУ ускоро саопштити детаље о новом пакету санкција против Белорусије.

НАТО ВЕЖБА БЛИЗУ ГРАНИЦА

ЗЕМЉЕ чланице НАТО интензивирале су своје војне активности у близини граница Русије и Белорусије и пребациле додатне снаге и наоружање на границу републике, изјавио је  Александар Лукашенко.

- Као што је рекао руски министар одбране Сергеј Шојгу, десетине авиона лете близу руских граница и вежбају бомбардовање за извођење нуклеарног напада на Русију - рекао је Лукашенко и додао да се ово не ради "узалуд" и да постоји нека намера иза тога, пренела је белоруска агенција Белта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)