ЛЕТЕЛИЦА НАДГЛЕДА КРИЈУМЧАРЕ: Домети министарског састанка у Калеу поводом дуге избегличке кризе око Ламанша

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

29. 11. 2021. у 23:08

СУДБИНУ миграната у Ламаншу надгледаће један авион.

ЛЕТЕЛИЦА НАДГЛЕДА КРИЈУМЧАРЕ: Домети министарског састанка у Калеу поводом дуге избегличке кризе око Ламанша

Фото АП

То би могла да буде кључна измена у односу на досадашњу европску политику у борби против кријумчарења људи између Француске и Велике Британије, у којој се биланс води у великом броју изгубљених живота, као што је то био случај недавно, када се удавило 27 људи, међу којима је било и трудница и деце.

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен, који је, минуле недеље, био домаћин састанка својим европским колегама у Калеу, на Атлантској обали, где се окупљају илегални кандидати за британски елдорадо, поручио је да ће европска агенција Фронтекс упослити авион који ће даноноћно надгледати приобалну зону од Француске до Холандије.

Ипак, најважније је да су се министри срели и изразили намеру да раде заједно на решавању овог горућег питања. Били су присутни представници Француске, Немачке, Холандије и Белгије, европски комесар за унутрашње послове Илва Јохансон и директори европских агенција Еуропол и Фронтекс. Заједничком декларацијом учесници су потврдили да ће учинити све да би се ефикасно борили против кријумчарских мрежа и да ће појачати заједничку сарадњу са Великом Британијом.

Фото АП

Тешко је замислити да би много тога могло да се промени без сарадње с Лондоном у тренутку када избеглице пошто-пото желе у Велику Британију, која нема намеру да их прими и тежи да их врати у Француску где они неће да остану. У овом усковитланом кругу, страдају људски животи.

Зато је дијалог с Британцима од суштинског значаја. Дарманен је истакао намеру Француске да сарађује са својим "британским пријатељима" на овом питању. До ове поруке је дошло после напетости на највишем нивоу, између британског премијера Бориса Џонсона и француског председника Макрона, првог који је, једним твитером, покушао да реши вишегодишњи проблем, и другог, који је то оценио неозбиљним. Због тога је са недељног састанка била искључена и британска министарка унутрашњих послова Прити Пател.

Њен француски колега је нагласио да његова земља жели да разговара с Британцима на равној нози.

ПОСТДАБЛИН

НЕМАЧКИ парламентарни државни секретар у федералном министарству унутрашњих послова Стефан Мајер је, после састанка у Калеу, поручио да Велика Британија има важну улогу у решавању овог питања и да је у том смислу потребан

"постдаблински" договор између Брисела и Лондона, имајући на уму Споразум из Даблина на основу кога је за третман азила задужена прва земља унутар ЕУ у коју мигрант уђе, што је нарочито важно сада, кад Велика Британија више није чланица ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)