ЈАСНО ЈЕ НА ЧИЈОЈ ЈЕ СТРАНИ БЕЛОРУСИЈА! Ситуација на ивици усијања, Лукашенко најавио велике маневре са Русима

Танјуг

29. 11. 2021. у 20:38

БЕЛОРУСИЈА је данас најавила заједничке војне вежбе са својим блиским савезником Русијом које би требало да се одрже дуж границе са Украјином и оптужила НАТО за јачање офанзивних војних потенцијала у близини белоруске границе.

ЈАСНО ЈЕ НА ЧИЈОЈ ЈЕ СТРАНИ БЕЛОРУСИЈА! Ситуација на ивици усијања, Лукашенко најавио велике маневре са Русима

Фото: ЕПА/Депоситпхотос

Званичници САД, НАТО и Украјине тврде да Русија нагомилава своје војне снаге у близини границе с Украјином, што је изазвало стрепње од могућег напада, али Москва негира постојање таквих планова, преноси Ројтерс.

Министар одбране Белорусије Виктор Крењин рекао је да ће оружане снаге Белорусије одржати заједничке војне вежбе са Русијом у "средњорочном року" и објаснио да је то одговор на нову концентрацију снага НАТО у земљама дуж западних и јужних граница Белорусије.

- Видимо гомилање трупа око наших државних граница. Забринути смо због милитаризације суседних земаља због чега смо принуђени да планирамо адекватне узвратне мере - наводи се у саопштењу министра Крењина објављеном на сајту министарства одбране Белорусије.

Литванија, чланица НАТО која се налази западно од Белорусије, оцењује да би северноатлантска алијанса требало да прилагоди свој однос према Белорусији чије су оружане снаге, како се упозорава, све интегрисаније са руском армијом.

Председник Белорусије Александар Лукашенко поручио је данас да Минск неће седети скрштених руку и по страни ако се распламса тињајући сукоб у источној Украјини или избије рат са Западом на руским границама.

- Јасно је на чијој страни ће бити Белорусија - рекао је Лукашенко коме је, како наводи Ројтерс, финансијска и политичка подршка Москве помогла да преброди масовне антирежимске протесте прошле јесени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)