"РАТ" КИНЕ И УКРАЈИНЕ ЗБОГ ХЕЛИКОПТЕРА: Запад преко Кијева хоће да спречи развој црвеног змаја!

Танјуг

29. 11. 2021. у 16:44

ГРУПА кинеских инвеститора покренула судски поступак против званичног Кијева тражећи финансијску одштету од чак 4,5 милијарди долара због украјинског кршења билатералног споразума о инвестицијама, извештава Раша тудеј (РТ).

РАТ КИНЕ И УКРАЈИНЕ ЗБОГ ХЕЛИКОПТЕРА: Запад преко Кијева хоће да спречи развој црвеног змаја!

Фото: Профимедиа/Илустрација

Компанија "Пекинг Скајризон Авијејшен", заједно са неколико других кинеских инвеститора, поднела је тужбу Сталном арбитражном суду у Хагу, захтевајући компензацију за, како наводе, неправедан третман кинеских инвеститора од стране Украјине, што је резултирало знатним губицима у пословању и у Украјини и у Кини, објавила је та фирма на посту на мрежи ВиЧет (WеЦхат).

Тужиоци тврде да су украјинске власти континуирано спроводиле незаконите мере против ове компаније и истичу да спремни да искористе сва могућа правна средства за одбрану својих легитимних права.

Скајризон је 2016. дао понуду за куповину 56 посто удела у ујрајинском предузећу Мотор Сич из Запорожја, једном од водећих светских произвођача мотора за авионе и хеликоптере. Споразум је требало да омогући Кини да попуни заостатак у својој производњи авио-мотора и да помогне Украјини да поново покрене сопствену производњу.

Како додаје РТ, Скајризон је наводно пристао да уложи 250 милиона долара у украјинске фабрике и да изглади погон за монтажу и сервисирање у југозападној кинеској провинцији Чонгкинг.

Међутим, почетком 2018, украјинска Служба за безбедност покренула је кривичну истрагу против Мотор Сича због оптужби да је опрема тог предузећа извезена у Кину, након чега је обустављено трговање акцијама те компаније на украјинској берзи и заплењен регистар акционара. Као резултат тога, претходно договорени посао није завршен. Суд у Украјини је такође замрзнуо 41 посто акција Мотор Сича које контролише кинеска фирма.

Кијев је у јануару 2021. увео санкције против кинеских инвеститора, које обухватају блокаду имовине, смањење трговинских операција, делимичан или потпуни прекид трансфера средстава, као и летова и транспорта преко територије Украјине.

У марту је суд у Кијеву запленио целокупну имовину и све акције кинеске компаније, које су наводно пребачене на владино тело надлежно за управљање имовином стеченом корупцијом и другим недозвољеним радњама. Касније је украјински председник Володимир Зеленски потписао уредбу о национализацији Мотор Сича.

Према саопштењу које је објавио кинески Скајризон, предузеће је незаконито лишено законских права као акционар Мотор Сича, и прерпело огроман пословни губитак након увођења санкција, наводи РТ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)