ОМИКРОН ВРЛО ВИСОКИ ГЛОБАЛНИ РИЗИК: СЗО препоручује убрзану вакцинацију ризичних група

Д. Д. С.

29. 11. 2021. у 18:00

ОМИКРОН варијанта ковида 19 представља "врло високи" глобални ризик, а већи раст броја заражених могао би у неким подручјима имати "тешке посљедице", поручила је у понеђељак Свјетска здравствена организација (СЗО).

ОМИКРОН ВРЛО ВИСОКИ ГЛОБАЛНИ РИЗИК: СЗО препоручује убрзану вакцинацију ризичних група

Илустрација

Како преноси агенција Ројтерс СЗО је саветовала 194 чланице да убрзају вакцинацију високоприоритетних група и да "осигурају планове за ублажавање последица" како би се одржале нужне здравствене услуге.

- Омикрон има невиђен број мутација на шиљак протеину, од којих су неке забрињавајуће због њихова потенцијалног утјецаја на ток пандемије - поручио је СЗО која стога "укупни глобални ризик" због нове варијанте омикрона процјењује као "врло висок".

Потребна су додатна истраживања за разумевање могућности омикрона да избегне имунитет који је појединац стекао вакцинацијом или пребољењем, наводи СЗО. Агенција УН додаје да се више података очекује у наредним седмицама.

- Случајеви ковида 19 очекују се и код вакцинисаних особа, али у малом и предвидљивом омјеру - процјењује СЗО чије су 194 државе чланице данас почеле тродневно заседање на којем ће преговарати о споразуму о спречавању будућих пандемија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)