НОВИ СОЈ КОРОНЕ: Зашто је СЗО прескочила два слова грчког алфабета

Novosti online

28. 11. 2021. у 22:30

КАДА је нови сој ковида 19 понео име „омикрон“, многи су се изненадили зашто је Светска здравствена организација одлучила да прескочи два слова грчког алфабета – „ни“ и „кси“. Тако је одлучено да се не би стигматизовали популарно презиме у Кини.

НОВИ СОЈ КОРОНЕ: Зашто је СЗО прескочила два слова грчког алфабета

Фото: Депоситпхотос

Све варијанте ковида 19 добијају научне ознаке, попут Б.1.1.529, али онима које постану претња СЗО даје имена по словима у грчком алфабету.

Откриће новог соја претходних дана логично је значило да би он требало да понесе име по грчком слову „ни“ (ну), јер су пређашње варијанте стигле до слова „ми“ (му). Међутим, нови сој је понео име „омикрон“, прескочивши и „ни“ и „кси“.

Портпарол СЗО рекао је да је та организација прескочила слово „ни“ јер је било превише слично пређашњем слову „ми“, па је то урађено да не би долазило до забуне.

Грчко слово „кси“ следеће је на реду, али је СЗО и њега прескочила јер „кси“ звучи исто као популарно кинеско презиме Си, па би то „кршило праксу СЗО о именовању болести“, наводи Фокс њуз.

- 'Ни' је прескочено да би се избегла забуна, а 'кси' да не бисмо стигматизовали део света - рекао је извор за британски Телеграф.

Кроз своју праксу именовања болести, СЗО се труди да „смањи непотребни негативни утицај имена болести на трговину, кретање и путовање људи, али и да избегне да вређа различите културе и друштвене, националне, регионалне и етничке групе“.

БОНУС ВИДЕО - Српска фабрика вакцина

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)