УМЕСТО ПУЧА УДАР НА БЕРЗИ: Погубне последице изјаве председника Владимира Зеленског да ће у Украјини 1. децембра бити државни удар

Бранко Влаховић дописник из Москве

29. 11. 2021. у 11:47

ПРОТИВНИЦИ председника Украјине Владимира Зеленског тврде да је његова изјава да су олигарси у Кијеву припремали пуч направила велику материјалну штету, јер су на лондонској берзи вртоглаво пале акције украјинских компанија.

УМЕСТО ПУЧА УДАР НА БЕРЗИ: Погубне последице изјаве председника Владимира Зеленског да ће у Украјини 1.  децембра бити државни удар

Председник нашкодио украјинским фирмама, Фото АП

Донедавни министар полиције Украјине Арсен Аваков критиковао је Зеленског да напада "велики бизнис" и прави штету.

- Украјинске компаније су изгубиле милијарде због пада њихових акција после оптужби Зеленског да Ринат Ахметов и олигарси организују пуч - казао је бивши министар Аваков који је такође врло богат човек.

Председник Зеленски је изјавио да су га полицијске службе упозориле да се 1. децембра у Украјини припрема државни удар. Главни финансијер тог пуча је, по казивању Зеленског, милијардер Ринат Ахметов (55), који се брани да су све те оптужбе на његов рачун најобичнија лаж.

- Ја нисам Виктор Јануковић и нигде не намеравам да побегнем - поручио је Зеленски.

Ринат Ахметов, Фото ЕПА

Олигарх Ахметов понавља да ће он као грађанин Украјине штитити демократију, економиjу и слободу говора и да је за повратак Крима као и Донбаса у којем се родио. Он истиче да је главни инвеститор у земљи, као и да плаћа уредно порез и запошљава у својим компанијама велики број грађана Украјине.

Председник Зеленски објашњава да окружење Рината Ахметова жели да увуче олигарха у организовање пуча. Чињеница је да новинари блиски Ахметову, попут Дмитрија Гордона, у својим медијима стално говоре како је Зеленски политички мртав и да је изгубио кредибилитет, па зато нема никаквих шанси да у новим председничким изборима поново победи. ТВ новинар Дмитриј Гордон другује са Ахметовом двадесетак година.

Наводно је Зеленски тражио од Ахметова да отера са канала Украјина 24 жестоке критичаре Савика Шустера и Дмитрија Гордона.

Чињеница је да је у октобру 2021. године украјински парламент, на предлог Зеленског, донео закон о олигарсима којим се настојало да се удаљи политика од утицаја крупног капитала. Ради се о бизнисменима чија је годишња зарада већа од 83 милиона долара.

Владимир Зеленски, Фото АП

Олигарси не могу бити власници медија и не могу финансирати политичке партије. Мора се знати да су власти у Вашингтону подржавале и тражиле да Зеленски крене у обрачун са олигарсима за које се сматра да су главни корупционари у Украјини.

Интересантно је да је у интервјуу украјинском недељнику "Новое времја" Ринат Ахмeтов казао да себе не сматра олигархом већ инвеститором и човеком који запошљава грађане Украјине. Сада су се на истој страни нашли Ахметов, затим бивша премијерка Јулија Тимошенко и бивши председник Петар Порошенко који су као богати људи противници закона о олигарсима.

Ахметов је, иначе, био близак пријатељ бившег председника Украјине Виктора Јануковича.

Љубитељи фудбала знају га и као власника клуба Шахтјор из Доњецка. О Ахметову је 2007. године снимљен филм "Доњецка мафија". Ринат је по националности Татарин. Отац му је био рудар. Богатство Ахметова се процењује на 11,5 милијарди долара.

ДЕМАНТИ ИЗ МОСКВЕ

МИ имамо обавештајну информацију, чак и аудио-снимак, који потврђује како је Ахметов са представницима Русије разговарао о државном удару у Украјини, казао је Зеленски украјинским новинарима. Реаговао је Путинов портпарол Дмитриј Песков који је демантовао да је Москва учествовала у плановима пуча против Зеленског.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)