КИНЕСКИ НУКЛЕАРНИ БОМБАРДЕРИ НАД ТАЈВАНОМ: Паника на острву, једна летелица их је збунила

Танјуг

28. 11. 2021. у 15:16

ТАЈВАНСКА ваздухопловне снаге су данас упозориле 27 кинеских авиона који су ушли у његову зону противваздушне одбране, саопштило је тајванско Министарство одбране.

КИНЕСКИ НУКЛЕАРНИ БОМБАРДЕРИ НАД ТАЈВАНОМ: Паника на острву, једна летелица их је збунила

Фото: Министарство одбране Републике Кине/Профимедиа

Тајван, на који Кина полаже право, жали се већ више од годину дана на поновљене мисије кинеског ваздухопловства у близини острва, често у југозападном делу његове идентификационе зоне противваздушне одбране (АДИЗ) у близини острва Пратас која су под контролом Тајвана, пренео је Ројтерс.

Током четвородневног периода од 1. октобра, када је Кина обележила свој национални дан, Тајван је навео да је скоро 150 војних авиона ушло у његов АДИЗ, не у територијални ваздушни простор, већ у шире подручје које Тајван надгледа.

Најновија кинеска мисија укључивала је 18 борбених авиона и пет нуклеарних бомбардера Х-6 и неуобичајено, авион за пуњење горивом Y-20, саопштило је Министарство одбране Тајвана.

Бомбардери и шест ловаца одлетели су на југ Тајвана у канал Баши који одваја острво од Филипина, затим на Пацифик пре него што су се вратили у Кину, према мапи коју је доставило Министарство.

Летелице су биле у пратњи авиона за допуњавање горива, што сугерише да је Кина допунила гориво ловцима са краћим дометом, што је, како наводи агенција, вештина коју ваздушне снаге још усавршавају како би могле да пројектују снагу даље од кинеских обала.

Тајван је послао борбене авионе да упозоре кинеске авионе, док су ракетни системи били распоређени како би их надгледали, саопштило је Министарство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)