КИНА И РУСИЈА ИДУ НА ХАВАЈЕ: Сједињене држaве настављају да "тренирају" поред државних мeђа такмаца

Бранко Влаховић дописник из Москве

28. 11. 2021. у 07:00

У ОКВИРУ америчких маневара "Глобални удар грома 22", чији је циљ да се провери спремност атомских снага у свим регионима, десет стратешких бомбардера су у првој половини овог месеца вежбали атомски напад на Русију.

КИНА И РУСИЈА ИДУ НА ХАВАЈЕ: Сједињене држaве настављају да тренирају поред државних мeђа такмаца

Фото АП

Американци су увежбавали истовремени напад на Русију из правца запада ка истоку.

Ту вест је минуле недеље саопштио руски министар одбране Сергеј Шојгу, дајући до знања главним супарницима да руске ПВО снаге пажљиво прате активности америчке авијације.

У последњих месец дана америчка стратешка авијација је имала тридесет летова у непосредној близини руских граница, што је два и по пута више него 2020. године у истом периоду. Минимална удаљеност од руске границе је била 20 километара.

ПОЧЕТКОМ новембра амерички часопис "Популар механикс" писао је да ће њихови ловци пете генерације Ф-35А добити атомске бомбе Б61-12 којима ће моћи да гађају по руској територији. Та бомба би се у евентуалном рату користила за високо прецизна гађања заштићених важних објеката. Аналитичари кажу да би један од циљева могло бити командно место ракетних јединица, затим складишта оружја, као и места концентрације великог броја војника и техника.

Почетком октобра амерички авиони Ф-35А у току вежби у Невади бацили су макету атомске бомбе Б61-12 на полигону Тонопа. Та врста атомских бомби је и даље у фази испитивања, мада је било планирано да ће бити готова већ 2022.

У садашњој заиста затегнутој и компликованој ситуацији зрачак оптимизма се појавио у издању листа "Политико". Позивајући се на изворе у Белој кући, "Политико" пише да се у тиму председника Бајдена разговара о могућности да Вашингтон одустане од тога да први примени атомско оружје. Помоћници Бајдена проучавају могућност да се објави да је једини циљ постојања атомских арсенала САД заправо суздржавање од атомског конфликта, а не и његова употреба у обичним ратовима.

РУСКИ државни и војни врх сматрају да миран сан својим грађанима могу да обезбеде само ако имају безбедну противракетну и противавионску одбрану. Због тога се стално ради на новим системима који могу да прекрију небо Русије и њених најближих савезника. Пре свега се ради о системима С-500 и С-550, који ће моћи на разним висинама да пресрећу противничке ракете.

Американци своје активности спроводе не само у близини руских, већ и кинеских граница.

Министар одбране Кине Веј Фенхе је пре неколико дана казао да су пред америчким притиском "Кина и Русија заједно као велика планина". Он је у кинеском духу казао да је пријатељство између два суседа нераскидиво. Кинески министар је поручио да ће Пекинг и Москва и даље бити против лажног ширења америчке демократије и нових форми Хладног рата које спроводи Вашингтон.

Да такве активности уперене против Русије и Кине још више зближавају војно и политички руководство две суседне земље доказује и то да су 23. новембра министри одбране Сергеј Шојгу и Веј Фенхе потписали план сарадње у војној области за период 2021. до 2025.

Договорено је да се повећа број стратешких војних маневара, као и заједничких патролних активности. Два министра су разговарала преко видео-везе и потписали су документе о сарадњи који ће накнадно бити размењени.

Шојгу и Фенхе су изразили и задовољство резултатима заједничких маневара морнарице и авијације у азијском и тихоокеанском региону. Пензионисани руски генерал-лајтнант Јевгениј Бужински, који је учествовао у руско-америчким преговорима о разоружању, каже да су ти маневри доказ да ниво конфронтације расте.

- То нису рутински маневри и не сећам се кад се нешто слично догађало на границама Русије - каже генерал Јевгениј Бужински.

ПРЕТЊА Ф 35, Фото Архива

Он истиче да би Руси и Кинези требало да обаве сличне маневре у близини Хаваја. У тим маневрима би такође требало да учествује стратешка авијација, која би летела на двадесетак километара од границе САД. То би био симетричан одговор на америчке вежбе у близини Русије и Кине.

- Најновија демонстрација силе адресована је не само Русији него и Кини. Због тога руска и кинеска авијација треба да учествују у маневрима заједно - сматра Бужински.

Тај руски генерал, са великим не само војним већ и дипломатским искуством, сматра да Американци постају све агресивнији и нервознији зато што су свесни да губе апсолутно лидерство у светској политици и сада настоје да га на сваки начин врате.

- Не мислим да садашње америчко руководство жели нови светски рат без обзира на то што у Конгресу лудака није мало.Ратовати против Русије неће, али ће и даље настојати да показују како су најјачи, најбогатији и најмоћнији - објашњава Бужински.

Али споменути руски генерал не искључује могућност да Украјинци испровоцирају нови оружани конфликт у Донбасу или на Црном мору. На другој страни, Американци могу да испровоцирају конфликт око Тајвана.

Кинески оклопњаци и руски хеликоптери, Фото АП

ПРАВЕ 480 АТОМСКИХ БОМБИ

АМЕРИКАНЦИ планирају да произведу 480 нових атомских бомби Б61-12 за своје стратешке стелтс бомбардере "Б-2 спирит" и "Б-21 рејдер", као и за америчке и друге ловце НАТО земаља. Већина тих нових атомских бомби ће бити у САД, а у Европи би их у складишта довезли 2023. и 2024. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)