ИТАЛИЈА ДОДАТНО ПООШТРИЛА МЕРЕ: Због короне маске и на отвореном, антиваксерима забрањен улаз у барове и ресторане (ФОТО)

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

27. 11. 2021. у 18:03

ЗА само два дана разне општинске администрације у Италији увеле су правила ношења маски на лицу и на отвореном, јер се број заражених од вируса корона увећава.

ИТАЛИЈА ДОДАТНО ПООШТРИЛА МЕРЕ: Због короне маске и на отвореном, антиваксерима забрањен улаз у барове и ресторане (ФОТО)

Фото: ЕПА

Све се чини како би се ширење вируса зауставило, а посебно због страха од јужноафричког соја омикрон који се сматра заразнијим од делте и већ има велики број мутација.

Последњи извештај италијанских здравствених власти потврђује више од 13.000 заражених и 51 преминулу особу. Степен позитивности порастао је на 2.4 одсто и у порасту је број хоспитализованих који завршавају на интензивној нези. То су иначе скоро све невакцинисани пацијенти.

На Сицилији маске на отвореном обавезне већ седам дана

Иако је Италија вакцинисала 84,5 одсто становништва старијих од 12 година, морало се прибећи мери враћања маски на лице на отвореном у Варезе, Милану, Болоњи, Бергаму (прави бум у броју заражених), а следе одлуке у Бреши, Падови, Пезару, Аости, Језолу, Вићенци, Монци, Комоу, и малим и великим општинама на “истој линији”. Већ се размишља о таквој одлуци и у Риму и Фиренци, у зонама са високом концентрацијом окупљања, а такође и у Венецији у божићном периоду. Одлука о враћању маски на лице на отвореном донета је прво на југу, у Кампанији, на Сицилији, где читаву седмицу важи ово правило.

У неким градовима обавеза ношења маски је лимитирана у времену од 9 до 22 сата, од 9. до 15. јануара. То је посебно важно за историјске делове градова где је концентрација становништва највећа, јер је почела божићна куповина, становништво се креће, више окупља на уличним пијацама популарним „меркатинима“ и могућност заразе је већа, као и у улицама у трговинским зонама.

Фото: Профимедиа

У јавни превоз може ући само са Фп2 маскама

Први регион у Италији који је прешао у тзв. жуту боју, са већим ризиком од броја заражених, је Фрили-Венеција Ђулија, који је са Алто Адиђе донео наредбу да се у јавни превоз може ући само са Фп2 маскама. Нови јужноафрички сој истински плаши иако до сада није откривен ниједан случај у Италији.

Нови декрет Владе обавезује становништво да од 6. децембра само ко поседује „супер зелену пропусницу“ може да приступи свуда. То важи за оне који су вакцинисани дуплом дозом, али опет са маском на лицу на отвореном на местима где су већа окупљања. Новина је да ови санитарни сертификати неће више важити 12 већ девет месеци.

Трећа доза вакцине

Веома се инсистира на трећој дози вакцине, а антиваксери неће више имати приступа у барове, ресторане и на многа друга места где се до сада могло ући са негативним тестом.

Остају непознанице како ће се контролисати јавни превоз, метро, аутобуси. Са возовима је лакше јер се путник може контролисати пре уласка на станицу. Тамо где ће уследити контроле у градском превозу радиће се по систему узорака, јер нема довољно људи који би спроводили контролу. Рачуна се на савест грађана.

БОНУС ВИДЕО - БЕРЛИНСКИ ЗИД, СИМБОЛ 20. ВЕКА: Овде се некада гинуло, а сада га обилазе туристи

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)