ИЗАЗВАЋЕ РАСКОЛ У СВЕТУ: Москва и Пекинг одбацују идеју америчког „Самита за демократију“

Новости онлајн

27. 11. 2021. у 13:05

РУСИЈА и Кина одбацују идеју међународног „Самита за демократију“, који ће бити одржан у децембру на иницијативу Америке, наводи се у заједничком чланку амбасадора тих двеју држава за часопис „Нешенал интерест“.

ИЗАЗВАЋЕ РАСКОЛ У СВЕТУ: Москва и Пекинг одбацују идеју америчког „Самита за демократију“

Фото: Профимедиа/Илустрација

Амбасадори кажу да ће самит изазвати раскол у свету и повући нове линије раздвајања између држава.

- Тај очигледан производ менталитета доба Хладног рата изазваће идеолошку конфронтацију и раскол у свету, стварајући нове 'линије раздвајања'. Такав тренд противречи развоју савременог света. Немогуће је спречити формирање глобалне полицентричне архитектуре, али би то могло да отежа објективни процес. Москва и Пекинг категорички одбијају тај корак - наводи се у материјалу.

Амбасадори Русије и Кине у Вашингтону апеловали су на остале државе да се „усредсреде на добро пословање, а не да снисходљиво критикују друге“.

- Нема потребе за бригом о демократији у Русији и Кини. Неким страним владама би било боље да мисле о себи и о томе шта се дешава у њиховим кућама. Зар је слобода када се разни митинзи у тим земљама растурају гуменим мецима и сузавцем? То не личи баш на слободу - навели су амбасадори за амерички часопис.

Истовремено, истакли су да демократија није прерогатив једне државе или групе држава, већ да је она универзално право свих народа.

Они су у име Москве и Пекинга позвали друге државе да престану да користе „дипломатију базирану на вредностима“ која изазива раскол и конфронтацију у свету, да практикују узајамно поштовање и сарадњу у међународним односима, као и да раде на хармоничном суживоту са различитим социјалним системима, идеологијама, историјом, културама и нивоима развоја.

Подсетимо, председник САД Џозеф Бајден ће од 9. до 10. децембра бити домаћин виртуелног самита за лидере из владе, цивилног друштва и приватног сектора. Самит ће се фокусирати на изазове и могућности са којима се суочавају демократије и пружиће платформу лидерима да преузму и појединачне и колективне обавезе у одбрани демократије и људских права у земљи и иностранству.

На самит је позвано 110 земаља, међу којима нису Русија и Кина.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)