НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ПРОЦЕЊУЈУ: „Северни ток 2“ би могао да почне да ради и без сертификата

Новости онлајн

27. 11. 2021. у 12:00

ГАСОВОД „Северни ток 2“ могао би, под одређеним околностима, да почне да ради и пре завршетка процеса сертификације, пише немачки лист „Ханделсблат“.

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ПРОЦЕЊУЈУ: „Северни ток 2“ би могао да почне да ради и без сертификата

Фото АП

Извори на које се позива лист указали су да постоје такви примери да су гасоводи пуштани у рад пре него што су добили сертификат, подсећајући на пројекте НЕЛ и ЕГЛ 401.

Према проценама немачке федералне мрежне агенције (БНА) у таквој ситуацији казна би износила „не више од милион евра“.

- То је прихватљива сума. Инвестиције у изградњу ‘Северног тока 2’ мере се десетинама милијарди евра - наводе аутори чланка, додајући да би овакав сценарио могао да буде привлачан оператору гасовода имајући у виду високе цене гаса.

- Захваљујући томе ‘Гаспром’ ће уштедети на исплатама за транзит гаса преко Украјине - истиче лист.

БНА, међутим, сматра да су ранији преседани неупоредиви са руским пројектом.

Подсетимо, у току је процес сертификације „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператера гасовода.

Процес се одвија у две фазе: прво немачки регулатор прави нацрт одлуке, а потом га процењује Европска комисија. Читав процес би могао да траје неколико месеци. Берлин је од Москве већ добио читаву документацију.

Немачка Федерална мрежна агенција је већ издала дозволу пољској компанији ПГНиГ за учешће у сертификацији, а захтев за учешће у овом процесу поднела је и Компанија „Оператер ГТС Украјине“ (ОГТСУ).

Варшава такође жели да испрати да оператер одговара захтевима Трећег енергетског пакета ЕУ, којима се подразумевају компаније које се баве производњом и транспортом гаса.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)