ПАРИЗ ХОЋЕ РАЗГОВОР КАД СЕ БРИТАНЦИ УОЗБИЉЕ: Односи Француске и Лондона се затегли до усијања после утапања избеглица у водама Ламанша

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

26. 11. 2021. у 23:11

ТРАГЕДИЈА миграната у Ламаншу затегла је до усијања односе између Париза и Лодона.

ПАРИЗ ХОЋЕ РАЗГОВОР КАД СЕ БРИТАНЦИ УОЗБИЉЕ: Односи Француске и Лондона се затегли до усијања после утапања избеглица у водама Ламанша

Избеглице у Француској / Фото АП

Писмо које је британски премијер Борис Џонсон синоћ послао француском председнику Емануелу Макрону, и притом га закачио на друштвене мреже, са предлогом да се илегални мигранти који пређу Ламанш враћају, наљутило је француске власти до те мере да је британској министарки унутрашњих послова Прити Пател повучен позив за важан састанак који се одржава у недељу у француском граду Калеу.

- Изненађен сам методама када нису озбиљне. Не комуницира се међу лидерима "Твитером" и објављивањем писама о оваквим темама. Нисмо узбуњивачи. Видећемо с Британцима како да ефикасно решимо ово питање, ако одлуче да буду озбиљни - рекао је у петак огорчено француски председник.

Макрон је истакао да мигранти не желе да остану у Француској, земљи транзита ка Великој Британији у коју хоће да пређу по сваку цену, те да треба наћи одговор да се спречи њихов долазак, јер је касно када су већ на француској територији.

Џонсон је одмах после Макроновог обраћања узвратио да му није жао што је послао писмо и објавио га. Поводом његовог предлога о мешовитим патролама уз француску обалу, у Француској преносе и подсмевање неких британских медија на рачун француске полиције коју, како кажу, приказују с цигаретом и шољицом кафе у руци, незаинтерсовану и неспособну да заустави мигранте.

На све то надовезао се и проблем с рибарима. Довољно да се у коментарима у Паризу говори да "односи између Француске и Велике Британије можда никада нису били лошији, евентуално током Стогодишњег рата".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)