У ХОДНИЦИМА 51 ЖРТВА МЕТАНА: Несрећа у руднику Листвјажни у јужном Сибиру најгора је у Русији од 2010. године

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

26. 11. 2021. у 22:40

ЕКСПЛОЗИЈА метана у руднику Листвјажни која се догодила у четвртак ујутро у Кемеровској области у јужном делу Сибира, била је кобна за 46 рудара и пет чланова спасилачке екипе. Током дана се говорило да је погинуло 11 рудара, али због велике концентрације метана спасилачке екипе нису успеле да извуку из затрпаних тунела још велики број људи.

У ХОДНИЦИМА 51 ЖРТВА МЕТАНА: Несрећа у руднику Листвјажни у јужном Сибиру најгора је у Русији од 2010. године

Фото МВС.РУ

Правим чудом преживео је Александар Заковрјашин (51), лекар из тима који је ушао у јаму да спасава животе других. Наиме, он је у четвртак увече проглашен мртвим. Када се у петак екипа Министарства за ванредне ситуације спустила у јаму наишли су на Заковрјашина. Њему је претходног дана позлило, онесвестио се и када је после више сати дошао себи, покушао је да стигне до излаза. Већ увелико онемоћао, кретао се ка делу тунела где је било више ваздуха, када су га спасиоци пронашли.

У време несреће у руднику је било 285 рудара. Спасилачке екипе су успеле да изведу 237 рудара, али је њих 49 остало под земљом, и то на две удаљене локације у руднику. Са њима није било могуће да се успостави било каква веза. Иначе, од 40 километара тунела тог рудника преконтролисано је 18 километара.

Због тровања гасом тренутно је у болницама 49 особа, од којих је 38 рудара и 11 сарадника Министарства за ванредне ситуације.

Према досадашњим анализама до несреће је дошло у једном вентилационом одељењу рудника. Због велике концентрације метана и прашине постојала је опасност да дође до још једне експлозије, па су спасилачке екипе морале да обуставе свој рад.

У том руднику је због експлозије метана 2004. године погинуло 13 рудара. У Кемеровској области је проглашена тродневна жалост.

Рудник Листвјажни, годишње производи 5,2 милиона тона угља. Холдинг, који спада у три највећа произвођача угља у Русији, у чијем је саставу и споменути рудник запошљава више од 2.000 људи.

Несрећа у руднику најгора је несрећа у Русији од 2010. године, када је 91 особа погинула у експлозији у руднику Распадскаја у истој области.

ЕКСПЛОЗИЈА НА 400 МЕТАРА ДУБИНЕ

ПРЕЖИВЕЛИ тврде да се прва експлозија метана догодила у време када је јутарња смена мењала ноћну. Половина рудара је била на дубини од око 400 метара. Гас је експлодирао на дубини око 250 метара и запалила се прашина од угља. Рудари кажу да је најмање 30 одсто, а највероватније чак 50 одсто апарата за самоспасавање, преко којих се дише у кризним условима, било неисправно.

ХАПШЕЊА

СИБИРСКА полиција ухапсила је двојицу безбедносних инспектора која се сумњиче за преступ из немара пошто су раније овог месеца дали руднику угља Листвјажни дозволу за рад, а да нису проверили објекат. Три менаџера рудника, укључујући директора, ухапшени су у четвртак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)