ЕРДОГАН НЕ МАРИ ЗА КРИТИКЕ: Турска наставља политику за коју опозиција тврди да земљу увлачи у кризу

Танјуг

26. 11. 2021. у 19:22

ТУРСКА је одлучна да настави политику смањења каматних стопа, а „манипулативни напади” на лиру, која је ове недеље пала на историјски минимум, неће нанети никакву трајну штету, поручио је заменик министра финансија Нуредин Небати у својој објави на Твитеру.

ЕРДОГАН НЕ МАРИ ЗА КРИТИКЕ: Турска наставља политику за коју опозиција тврди да земљу увлачи у кризу

Фото: ЕПА

Лира је у уторак забележила рекордан пад према долару спустивши се на 13,45 лира за долар, након што је председник Реџеп Тајип Ердоган стао у одбрану централне банке која је смањила референтну камату на 15 посто упркос инфлацији која је достигла скоро 20 процената.

Од почетка године, турска валута је изгубила чак 45 одсто вредности, при чему је отприлике половина тих губитака настала од почетка прошле недеље. Током последња три дана се благо опоравила, а јутрос око 5:05 часова по средњиоевропском времену трговала се на нивоу од 12,10 лира за долар, преноси Ројтерс.

- Турску економију треба да процењујемо са ширег аспекта , а не ужег који се темељи само на девизном курсу. Задржавање каматне стопе испод инфлације не представља проблем у тренутним тржишним условима - написао је Небати на Твитеру.

Његов шеф, министар финансија Лутфи Елван, који се сматра умерењаком, последњих месеци се углавном држао подаље од јавности и спекулисало се да би могао да буде смењен, мада из владе нема таквих најава, наводи британска агенција.

Опозициони политичари оптужују Ердогана да земљу увлачи у кризу и траже ванредне изборе, док многи економисти описују тренутну политику као непромишљену.

Небати је додао да ће ублажавање монетарне политике стимулисати привреду на веће запошљавање и извоз, и истовремено допринети решавању дефицита текућег рачуна. Према његовим речима, приходи остварени политиком ниских камата биће каналисани на кључне увозне производе, као што су енергија и сировине.

- Манипулативни напади на турску лиру због наше политике ниских каматних стопа неће озбиљно наштетити економији. Иако је било турбуленција у реалном сектору због последњих напада на курс, наша економија остаје у пуној снази - додао је он.

Небати је навео да су од 2013. године, власти сваки пут наилазиле на снажно противљење када би покушале да спроведу политику ниских камата, и додао: "Овог пута смо одлучни да то спроведемо".

Многи Турци, суочени са високом инфлацијом, страхују да ће се раст цена убрзати, а неки су изјавили за Ројтерс да је вртоглави колапс лире угрозио њихове кућне буџете и планове за будућност.

Упркос растућим критикама, поједини турски званичници наводе у разговору за британску агенцију да се Ердоган не обазире на апеле, чак и унутар своје владе, да преокрене политику и да обећава да ће, како каже, победити "у рату за економску независност".

Небати је у поруци на Твитеру написао да ће политика смањења камата помоћи Турској у ери након пандемије кроз „привлачне могућности улагања“, као што су технолошки сектор у развоју, квалификована радна снага, модерна логистичка инфраструктура, итд.

- Предлажем да све партије преиспитају погрешност политике ''високе камате, ниска инфлација'', која нам се диктира, посебно када је реч о нашој земљи која има структурни дефицит текућег рачуна - поручио је Небати на крају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића