ЈАЧАЊЕ БИЛАТЕРАЛНИХ ВЕЗА ДВЕ ДРЖАВЕ: Италија и Француска продубљују стратешке односе

Танјуг

26. 11. 2021. у 13:16

ИТАЛИЈА и Француска потписале су данас споразум о јачању билатералних веза и унапређењу њихове координације унутар Европе, у тренутку када је, како оцењује агенција Ројтерс, дипломатија ЕУ на тесту услед одласка немачке канцеларке Ангеле Меркел.

ЈАЧАЊЕ БИЛАТЕРАЛНИХ ВЕЗА ДВЕ ДРЖАВЕ: Италија и Француска продубљују стратешке односе

Фото: ЕПА

Италијански премијер Марио Драги и француски председник Емануел Макрон ставили су своја имена на нови пакт у римској палати Квиринал, а након тога је формација авиона које је пратио дим у бојама два народа пројурио олујним небом.

 - Споразум означава историјски тренутак у односима између наше две земље. Француска и Италија даље консолидују наше дипломатске, комерцијалне, политичке и културне везе - рекао је Драги новинарима.

Макрон је изјавио да Квириналски споразум, назван по римској резиденцији италијанског председника, не доводи у питање француске односе са Немачком, већ је комплементаран и има за циљ да унапреди целу Европу.

 - Циљ који следимо је да имамо јачу и суверенију Европу. Европу која зна како да заштити своје границе и да се брани - поручио је Макрон.

Драги је рекао да ће две земље покренути "нове облике сарадње" у енергетици, технологији, истраживању и иновацијама.

Француска и Италија су се такође обавезале да ће олакшати “реципрочно улагање“ и дефинисати “заједничке стратегије на међународним тржиштима“.

Француске компаније су много инвестирале у Италију последњих година, али италијански политичари оптужују Париз да је мање предусретљив када италијанска предузећа траже прекограничне послове.

Споразум је првобитно био предвиђен 2017. године, али су преговори заустављени 2018. године када је популистичка влада преузела дужност у Риму и више пута се сукобила са Макроном око питања имиграције.

Церемонија потписивања је уследила убрзо након што је у Немачкој договорен нови коалициони пакт, чиме је окончано 16 година владавине Меркелове, која је била неприкосновени лидер Европе и успоставила посебно блиске везе са француским лидерима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

У СТВАРНОМ ЖИВОТУ НЕ БИ БИЛО МОГУЋЕ: Гледаоцима Бољег живота није сметало