ЛАКШЕ ДО НЕМАЧКОГ ДРЖАВЉАНСТВА: Нова коалиција наговештава олакшање процедуре за странце

Д. Д. С.

26. 11. 2021. у 13:13

ЗБОГ рестриктивних правила о двојном држављанству, Немачка тренутно има једну од најнижих стопа двојног држављанства у Европи

ЛАКШЕ ДО НЕМАЧКОГ ДРЖАВЉАНСТВА: Нова коалиција наговештава олакшање процедуре за странце

Фото: Профимедиа/Илустрација

- Желимо нови почетак у политици миграција и интеграције, онако како то треба да буде у модерној усељеничкој земљи - наводи се у тексту коалиционог споразума на 177 страница, које су објавили Социјалдемократе (СПД), Зелени и Слободне демократе (ФДП, либерали), наговештавајући радикалне промене немачких закона о држављанству и миграцијама. То се односи на двојно држављанство, спајање породица за избеглице и више могућности за добијање виза.

Због рестриктивних правила о двојном држављанству, Немачка тренутно има једну од најнижих стопа двојног држављанства у Европи, преноси Дојче веле. Нови споразум обећава да ће дозволити двојно држављанство за мигранте у Немачкој, што је тренутно дозвољено само грађанима ЕУ и Швајцарске, као и да ће убрзати и поједноставити захтеве за азил и боравишне дозволе. - Као коалиција, хоћемо да подвучемо црту под рестриктивну политику азила протеклих година и да заправо обезбедимо да људи који овде живе застално и који ће овде остати добију прилику да учврсте свој боравишни статус, да уђу на тржиште рада, да имају приступ језику, и то неселективно - рекла је за Дојче веле посланица Зелених Луизе Амтсберг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)