ТАЈНИ ДОНАТОРИ БАЈДЕНА: Потрошили 100 милиона долара да привуку потенцијалне бираче демократа на изборима 2020.

П. З. С. / Спутњик интернационал

26. 11. 2021. у 00:36

ЧИНИ се да новац без порекла игра значајну улогу у америчкој политици, са разним изборима који повлаче милионе потрошених долара изван званичних канала.

ТАЈНИ ДОНАТОРИ БАЈДЕНА: Потрошили 100 милиона долара да привуку потенцијалне бираче демократа на изборима 2020.

Фото: АП

Раније у августу OpenSecrets watchdog је открио да су тајни донатори већ почели да дају допринос на изборима 2022.

Нестраначка вашингтонска група под називом The Voter Participation Center наводно је потрошила више од 100 милиона долара осигуравајући да млади људи, људи друге боје коже и неудате жене изађу на изборе током трке за Белу кућу 2020, објавио је The Hill, позивајући се на пореске пријаве.

-У време када је лични контакт бирача био по страни из здравствених и безбедносних разлога, Центар за учешће бирача је заиста устао и урадио посао који је био потребан да помогне у регистрацији бирача, да бирачима помогне да сазнају више и да се пријаве за гласање путем поште, и да едукујемо бираче о превременом гласању лично, гласању путем поште и о томе како да безбедно гласају на дан избора - рекао је Том Лопач, извршни директор групе.

Иако се група не залаже за одређене кандидате, циљане групе гласача углавном имају тенденцију да гласају за “плаво” - демократе.


Према Лопачу, група је испоручила око 300 милиона дигиталних порука и 371 милион комада поште током изборног циклуса 2020, позивајући људе да гласају путем поште или учествују у превременом гласању. Свеукупно, он је проценио да је група помогла да се око 1,6 милиона људи региструје за гласање и да се још 4,5 милиона пријави за гласање поштом, напомињући да 272.000 људи можда не би гласало да није било напора групе.

Како наводи The Hill, овај број је могао да буде довољан да обезбеди победу америчког председника Џоа Бајдена у кључним државама попут Аризоне, Висконсина и Џорџије, где је надмашио Доналда Трампа за неколико десетина хиљада гласова!

Шеф демократске аналитичке фирме TargetSmart Том Бонијер оценио је да је група играла „кључну улогу у ширењу бирачког тела, што је резултирало рекордном излазношћу, углавном кроз иновативне програме регистрације бирача и ангажовања“.

Посебно, Центар за учешће бирача неки описују као једну од „група тајног новца“ које не морају да откривају своје донаторе, пошто је то непрофитна организација - члан 501(ц)3 пореског закона САД. У Сједињеним Државама постоји много таквих организација које појачавају активности током велике изборне сезоне.

Трка за Белу кућу 2020. нису били једини избори на које су утицала средства непрофитних група, јер је надзорни центар OpenSecrets рекао да од августа вишеструки неоткривени донатори већ усмеравају новац у приступ гласачима за предстојеће полуизборе 2022.

Према Центру за одговорну политику, који прати такозвану потрошњу новца “на црно” у изборним тркама, око 30.561.344 “црних” долара уложено је у председничку трку 2020. године, уз друге „скупе“ трке, укључујући изборе у Сенату Џорџије, Северне Каролине и Монтане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕОПХОДАН ДИЈАЛОГ СА РУСИЈОМ Фон дер Лајен: Морамо доћи до украјинских житарица