НАПАДНУТ АМЕРИЧКИ ВОЈНИ КОНВОЈ: Камион превозио муницију и експлозив

Novosti online

20. 11. 2021. у 07:41

ДАНА 19. новембра, конвој који је превозио логистичке залихе за коалицију предвођену САД био је нападнут у јужној ирачкој провинцији Дикар.

НАПАДНУТ АМЕРИЧКИ ВОЈНИ КОНВОЈ: Камион превозио муницију и експлозив

Фото: Јутјуб/The New York Times

Конвој је био гађан импровизованом експлозивном направом (ИЕД) док је пролазио у близини града Насирија, главног града провинције. Проирански исламски отпор у Ираку - Асхаб ал-Кахф преузео је одговорност за напад.

Група је поделила фотографију на којој се види теретни камион који је уништен у експлозији ИЕД-а. Камион је наводно превозио муницију и експлозив.

- Асхаб ал-Кахф и друге проиранске снаге у Ираку нападају конвоје и базе за снабдевање коалиције предвођене САД већ више од годину дана. Ови напади су замишљени као одговор на убиство Абу Махдија ал-Мухандиса, заменика команданта ирачких Јединица народне мобилизације и команданта иранских снага Кудс, Касема Сулејманија.

Нови напад се поклопио са саопштењем ирачке коалиције отпора, у којој су проиранске снаге обећале да ће покренути велике нападе на коалицију коју предводе САД све док се не повуку из Ирака, а рок је 31. децембар. У саопштењу се потврђује да су проиранске снаге и даље одлучне да протерају америчке трупе из Ирака. Вашингтон изгледа није вољан на такав корак, бар за сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)