УНИШТЕН ЈЕ НЕИСПРАВАН САТЕЛИТ ЦЕЛИНА Д: Москва се огласила поводом страха Запада због испитивања противсателитског система

Novosti online

16. 11. 2021. у 21:22

ИСПИТИВАЊА у којима је погођен нефункционални руски свемирски сателит „Целина Д“, није био усмерен ни против кога и спроведен је у складу са међународним правом, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

УНИШТЕН ЈЕ НЕИСПРАВАН САТЕЛИТ ЦЕЛИНА Д: Москва се огласила поводом страха Запада због испитивања противсателитског система

Фото: Принтсцреен

-Овај догађај је спроведен у строгом складу са међународним правом, укључујући и Уговор о свемиру из 1967. године, и није био усмерен ни против кога. С обзиром на време тестирања и параметре орбите, фрагменти који су настали током њега нису представљали претњу и не ометају рад орбиталних станица, свемирских летелица и свемирских активности. Ови фрагменти су укључени у главни каталог руског система контроле свемира и одмах су почели да се прате док не престану да постоје, наводи се у коментару Захарове на сајту Министарства.

-Наведена дејства спроведена су у оквиру планираних активности Министарства одбране Русије на обезбеђивању одбрамбене способности, а у циљу спречавања изненадне штете по безбедност земље у свемиру и на Земљи од стране постојећих и перспективних космичких средстава других држава, нагласила је Захарова.

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да је 15. новембра Русија успешно спровела испитивања током којих је погођена неисправна руска летелица „Целина Д“. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио је да фрагменти старог сателита који су настали током тестирања противсателитског система не представљају никакву претњу за свемирске активности. Шојгу је потврдио да је Русија успешно испитала противсателитски систем.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО: КАКО ПРОВЕРИТИ РАДНИ СТАЖ: Јелица Тимотијевић из ПИО фонда у новој епизоди Фт1П

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРОНАЂЕН МРТАВ: Преминуо високи званичник тајванског Министарства одбране - власти најавиле истрагу