АМЕРИКАНЦИ ЗАТЕЧЕНИ НЕСПРЕМНИ: Блинкен - Са савезницима спремамо одговор на руски тест противсателитског оружја

Танјуг

16. 11. 2021. у 00:43

АМЕРИЧКИ државни секретар Ентони Блинкен упозорио је данас да ће САД радити са савезницима и партнерима како би одговорили на, како је рекао, неодговоран чин Русије, која је "разорним тестирањем антисателитског пројектила (АСАТ) на свом сателиту угрозила свемир".

АМЕРИКАНЦИ ЗАТЕЧЕНИ НЕСПРЕМНИ: Блинкен - Са савезницима спремамо одговор на руски тест противсателитског оружја

Ентони Блинкен / Архива

Он је позвао све "одговорне државе које истражују свемир" да се придруже у напору да се установе норме одговорног понашања и да се уздрже од спровођења "опасних и неодговорних разорних тестова као што је онај који је спровела Русија", саопштио је Стејт департмент.

Према његовим речима, тестирање антисателитског пројектила је до сада призвело више од 15.000 комада орбиталних отпадака, а вероватно ће се створити стотине хиљада мањих комада.

- Дуготрајни остаци створени овим опасним и неодговорним тестом сада ће угрозити сателите и друге свемирске објекте који су од виталног значаја за безбедност, економске и научне интересе свих нација у деценијама које долазе - упозорио је Блинкен.

Додао је да ће ти отпаци значајно повећати ризик за астронауте на Међународној свемирској станици и друге људске свемирске активности.

Блинкен је навео да су овим тестом "неодговорно угрожени" безбедност и сигурност свих који желе да истраже и употребе свемир у мирнодопске сврхе.

- Догађај од 15. новембра јасно показује да је Русија, упркос тврдњама да се противи наоружавању у свемиру, својим неодговорним понашањем спремна да угрози дугорочну одрживост свемира и доведе у опасност истраживање и употребу свемира свим државама - оценио је Блинкен.

БОНУС ВИДЕО: КАКО ПРОВЕРИТИ РАДНИ СТАЖ: Јелица Тимотијевић из ПИО фонда у новој епизоди Фт1П

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЕНЕРГЕТСКИ КОНТРАУДАР: Литванија од данас без руског гаса, нафте и струје